Ziele angielskie 250g SR

Ziele angielskie

Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje. 

Cena brutto 23,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Ziele angielskie

Ziele angielskie to wysuszone na słońcu niedojrzałe owoce pochodzącej z Jamajki rośliny o nazwie: korzennik lekarski (Pimenta dioica). „Ziele angielskie” wzięło się stąd, że było ono popularne właśnie w Anglii. Jest ono powszechną, mocno aromatyczną przyprawą używaną do dań (z ryb, mięs – pasztetów, zup i sosów – oraz potraw słodkich) czy zalew (obok gorczycy, czosnku czy listka bobkowego) do marynowania warzyw. Ziela używa się również do kiszonek. Warto też wiedzieć, że sproszkowane ziele angielskie jest składnikiem mieszanek przyprawowych – do najpopularniejszych należy curry. Mocny i ciekawy zapach sprawił, że ziele angielskie jest wykorzystywane także w przemyśle perfumeryjnym.

Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje. 

Ziele angielskie – jak stosować?

Jako przyprawa do potraw mięsnych np.: schabu, pasztetów, jak również galaret. Ponadto bardzo często jest ono składnikiem marynat warzywnych lub śledziowych. Ziele angielski jest też składnikiem bigosu, ryby po grecku, barszczu czerwonego czy żurku. Olejek z ziarenek jest stosowany przy bólach głowy, zębów czy problemach z żołądkiem. Skutecznie niweluje również wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i znakomicie poradzi sobie z zaparciami.

Ziele angielskie warto docenić w okresie zwiększonej podatności na infekcje – napary z roztartych ziaren szybko rozprawią się z przeziębieniem i grypą.

Dowiedz się więcej...

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu