

Dzika róża w medycyna ludowej stosowana była w przypadku dolegliwości wątrobowych, biegunki, nadciśnienia, choroby serca. Cenne w tej roślinie są także jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 25,50 zł
Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C).
To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości medycyna ludowa także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są także jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.
Dzika róża (owoce) według literatury była polecana przy:
Przygotowanie:
Napar – 2 łyżeczki owoców zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć 10 minut. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
2024-08-20
2024-08-07
2024-06-04
2024-04-12
2024-04-03
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również
100% naturalne, roślinne mydło ze złotem monojonowym i...