Dzika róża owoc rozdrobniony 250g

10Dzika róża w medycyna ludowej stosowana była w przypadku dolegliwości wątrobowych, biegunki, nadciśnienia, choroby serca. Cenne w tej roślinie są także jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 25,50 20,40 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Dzika róża owoc rozdrobniony 250 g

Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C).

To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości medycyna ludowa także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są także jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.

Dzika róża (owoce) według literatury była polecana przy:

  • niedoborze witamin,
  • awitaminozie
  • szkorbucie,
  • zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego,
  • działa przeciwzapalnie i ściągająco (garbniki),
  • chorobach dróg moczowych (infekcje, krwiomocz, kamica nerkowa – kwaśny odczyn zapobiega rozwojowi bakterii),
  • ranach, bliznach, oparzeniach, wybroczynach skórnych, owrzodzeniach żołądka, jelit,
  • nowotworach – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia,
  • wspomaganiu działania ziół regulujących pracę serca.

Przygotowanie: 

Napar – 2 łyżeczki owoców zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć 10 minut. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-08-07

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

Lato to czas, kiedy chętnie spędzamy wieczory na świeżym powietrzu. Niestety, ukąszenia owadów mogą skutecznie zepsuć te chwile relaksu. Na szczęście istnieją naturalne metody, które pomogą pomóc.

Czytaj więcej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu