Tarnina owoc tarniny 250g

Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach: działanie przeciwbiegunkowe, działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych, działanie łagodzące schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 18,50 zł

Wybierz wariant

2-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Tarnina – owoc tarniny 250g

Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) rośnie na półkuli północnej. W Polsce – na nizinach oraz dolnych partiach górskich (skarpy i skraje lasów). Jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. A to głównie dlatego, że zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Kwiaty tarniny (działające moczopędnie) zawierają m.in.: flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C.

Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach:

  • działanie przeciwbiegunkowe (dzięki garbnikom, które, po zetknięciu się z błoną śluzową jelit, tworzą nieprzepuszczalną błonkę, a co za tym idzie – chronią je przed substancjami wywołującymi biegunki),
  • spowalnianie ruchów robaczkowych jelit
  • działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (garbniki wiążą się z bakteriami i neutralizują je),
  • właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • działanie łagodzące schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego (picie kompotu z suszonych owoców tarniny).

Owoce zaleca się ludziom w wieku podeszłym i dzieciom do wspomagania leczenia przewlekłych nieżytów żołądka i jelit, które przebiegają z nadmierną fermentacją.

Przygotowanie:

Napar – zalać szklanką gotującej się wody łyżeczkę owocu i zostawić na 10–15 minut. Napar powinien być pity 2 razy dziennie. Nalewka – owoce zalać alkoholem, odstawić w ciemne miejsce na 3–6 tygodni. Po tym czasie odcedzić, dosłodzić według uznania miodem, glukozą lub cukrem.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-08-07

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

Lato to czas, kiedy chętnie spędzamy wieczory na świeżym powietrzu. Niestety, ukąszenia owadów mogą skutecznie zepsuć te chwile relaksu. Na szczęście istnieją naturalne metody, które pomogą pomóc.

Czytaj więcej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu