Soczewica zielona 350g
Soczewicę warto jadać w połączeniu z produktami zbożowymi, takimi jak ryż czy kasza, by zwiększyć pulę aminokwasów dostarczanych wraz z danym posiłkiem do organizmu.
Cena brutto 10,50 zł
Soczewica zielona
Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych
Soczewica ma dużo białka, z tego powodu często jest składnikiem dań wegańskich i wegetariańskich. Warto po nią sięgać, ponieważ na tle pozostałych strączków jest stosunkowo łatwostrawna i szybka w przygotowaniu. Soczewicę warto jadać w połączeniu z produktami zbożowymi, takimi jak ryż czy kasza, by zwiększyć pulę aminokwasów dostarczanych wraz z danym posiłkiem do organizmu.
Charakterystyczną cechą zielonej soczewicy jest jej sypkość – nie rozgotowuje się ona na ciapkę, a przy tym właśnie pozostaje sypka. W tej formie nadaje się do sałatek. Chcąc przygotować z soczewicy pastę czy krem (do czego się nadaje idealnie), trzeba ziarno wcześniej zblendować. Soczewicę zieloną przed gotowaniem należy namoczyć na 30 minut, a następnie ugotować.
Zielona soczewica zawiera: białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. W jej składzie znajdziemy także: potas, żelazo, cynk, magnez, wapń, miedź oraz witaminy z grupy B.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-02-03
Sylimaryna, sylimarol i ostropest
2022-08-09
Odżywcza soczewica czerwona
2021-07-16
Molibden
2021-07-13
Soczewica zielona
2021-06-22
Co robić, żeby dłużej żyć?
2021-04-19
Rośliny strączkowe w kuchni
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również