Zniżka 20%

owoce

pomarańcza

Pomarańcza skórka pomarańczy 250g

Owoce drzewa pomarańczowego są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny. Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy. Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach: działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm, grypa i przeziębienia, łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki, poprawę apetytu i niwelowanie nudności.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 32,00 25,60 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Pomarańcza skórka pomarańczy 250g

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach:

  • działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm,
  • grypa i przeziębienia (bogactwo witamin)
  • łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki,
  • poprawę apetytu i niwelowanie nudności,
  • naturalny błonnik, który chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
  • pomoc w rozpuszczeniu flegmy,
  • łagodzenie kaszlu i objawów astmy,
  • działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • łagodzenie gazów i regulację perystaltyki jelit,
  • obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów,
  • wspomaganie walki z otyłością,
  • wspomaganie walki z nowotworami jelita grubego i osteoporozą (dzięki hespedrynie),
  • działanie uspokajające (olejki eteryczne),
  • łagodzenie nerwowości i ułatwienie zasypiania,
  • działanie peelingujące skórę (w kosmetyce).

Przygotowanie:

Napar– zagotować filiżankę wody i dodać do niej 1,5 łyżki startej skórki z pomarańczy. Zostawić napar 10 minut na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a latem – wrzucić do naparu kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.

Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

2021-12-06

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

Przebywanie nad morzem działa relaksująco, odprężająco i wpływa na poprawę samopoczucia. Człowiek odpoczywa psychicznie i koi nerwy. Wdychanie morskiego powietrza poprawia jakość dróg oddechowyc [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu