

Nasiona lnu są nie tylko ważnym źródłem energii, łatwo przyswajalnego białka, minerałów oraz błonnika. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego (ALA). Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) potrzebne do prawidłowego rozwoju tkanek. NNKT na wielu poziomach regulują gospodarkę hormonalną, kontrolują procesy syntezy cholesterolu w wątrobie – nie bez powodu są nazwane kwasami NIEZBĘDNYMI. Nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Nasiona lnu to źródło kwasów omega-3, a także: błonnika, witamin i mikroelementów (zawierają witaminy z grupy B oraz A, D, E i K, a także miedź, wapń, cynk, magnez, fosfor).
Cena brutto 6,90 zł
Nasiona lnu są nie tylko ważnym źródłem energii, łatwo przyswajalnego białka, minerałów oraz błonnika. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego (ALA). Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) potrzebne do prawidłowego rozwoju tkanek. NNKT na wielu poziomach regulują gospodarkę hormonalną, kontrolują procesy syntezy cholesterolu w wątrobie – nie bez powodu są nazwane kwasami NIEZBĘDNYMI. Nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Nasiona lnu to źródło kwasów omega-3, a także: błonnika, witamin i mikroelementów (zawierają witaminy z grupy B oraz A, D, E i K, a także miedź, wapń, cynk, magnez, fosfor).
Siemię lniane – jak stosować?
Nasiona lnu można spożywać w całości lub w formie zmielonej. Decydując się na mielenie ziaren, trzeba pamiętać, że surowiec szybko się utlenia, dlatego najlepiej zmielić je w młynku do kawy lub blenderze oraz wykorzystywać je w krótkim czasie. Klasyką jest dodawanie lnu do pieczywa, past kanapkowych, surówek oraz koktajli. W celu przygotowania „kisielu” z siemienia należy 2–3 łyżki ziarenek zalać szklanką ciepłej wody, pozostawiając na ok. godzinę. Po tym czasie – przecedzić. Zaleca się pić taki kisiel 2–3 razy dziennie w przypadku biegunek i przy wrzodach żołądka, gdyż działa on powlekająco i osłonowo na przewód pokarmowy. To także złagodzenie bólów gardła, także tych wywołanych suchym kaszlem. Siemię lniane (kisiel) łagodzi również kaszel.
Dzienne spożycie siemienia lnianego powinno wynosić 2–3 łyżki.
Inne z tej serii
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również