Amarantus

Masa netto: 500g

15Amarantus jest lekkostrawny, bogaty w dobrze przyswajalne białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne – zwłaszcza lizynę potrzebną do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrowie, w szczególności weganie, wegetarianie,  sportowcy, alergicy, kobiety w ciąży, chorzy na celiakię lub osoby z alergią na gluten oraz chorzy na miażdżycę, sportowcy, dzieci, osoby starsze i rekonwalescenci. 

Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych.

Cena brutto 17,00 zł

Wybierz wariant

2-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Amarantus, zwany także szarłatem lub amarantem (Amaranthus cruentus), jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie, a znali go już starożytni Inkowie. Zalicza się go do pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, ale niebędących zbożami.

Amarantus jest lekkostrawny, bogaty w dobrze przyswajalne białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne – zwłaszcza lizynę potrzebną do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrowie, w szczególności weganie, wegetarianie,  sportowcy, alergicy, kobiety w ciąży, chorzy na celiakię lub osoby z alergią na gluten oraz chorzy na miażdżycę, sportowcy, dzieci, osoby starsze i rekonwalescenci. Szarłat jest bogaty w: żelazo, błonnik, antyoksydanty (zawiera jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skwalen – który wzmacnia układ odpornościowy i hamuje procesy starzenia), witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe  jedno- i wielonienasycone. 

Szarłat ma bardzo drobne ziarenka, doskonale nadaje się do zagęszczania zup, sosów lub jako dodatek do kasz. Z samego amarantusa można przygotować ciasta, placki lub batoniki. 

Opakowanie 500 g

Dowiedz się więcej...

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj więcej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj więcej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj więcej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj więcej

Witamina C i cynk – jak stosować suplementy na odporność?

2025-01-30

Witamina C i cynk – jak stosować suplementy na odporność?

Jak stosować witaminę C i cynk, by wspomóc układ odpornościowy i nie dać się chorobom?

Czytaj więcej

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię