Siemie lniane brązowe 500g

Masa netto: 500g

15Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego (ALA). Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) potrzebne do prawidłowego rozwoju tkanek. NNKT na wielu poziomach regulują gospodarkę hormonalną, kontrolują procesy syntezy cholesterolu w wątrobie – nie bez powodu są nazwane kwasami NIEZBĘDNYMI. 

Cena brutto 11,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Siemię lniane brązowe

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Nasiona lnu są nie tylko ważnym źródłem energii, łatwo przyswajalnego białka, minerałów oraz błonnika. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego (ALA). Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) potrzebne do prawidłowego rozwoju tkanek. NNKT na wielu poziomach regulują gospodarkę hormonalną, kontrolują procesy syntezy cholesterolu w wątrobie – nie bez powodu są nazwane kwasami NIEZBĘDNYMI. Nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Nasiona lnu to źródło kwasów omega-3, a także: błonnika, witamin i mikroelementów (zawierają witaminy z grupy B oraz A, D, E i K, a także miedź, wapń, cynk, magnez, fosfor). 

Jak spożywać siemię lniane 

Nasiona lnu można spożywać w całości lub w formie zmielonej. Decydując się na mielenie ziaren, trzeba pamiętać, że surowiec szybko się utlenia, dlatego najlepiej zmielić je w młynku do kawy lub blenderze oraz wykorzystywać je w krótkim czasie. Klasyką jest dodawanie lnu do pieczywa, past kanapkowych, surówek oraz koktajli. W celu przygotowania „kisielu” z siemienia należy 2–3 łyżki ziarenek zalać szklanką ciepłej wody, pozostawiając na ok. godzinę. Po tym czasie – przecedzić. Zaleca się pić taki kisiel 2–3 razy dziennie w przypadku biegunek i przy wrzodach żołądka, gdyż działa on powlekająco i osłonowo na przewód pokarmowy.

Dowiedz się więcej...

Nasiona na każdy dzień

2024-09-19

Nasiona na każdy dzień

Nasiona są niezwykle odżywcze dla ludzi, ponieważ przekazują składniki, które promują siłę i zdrowie. Sprawdź, które są szczególnie polecane do spożycia.

Czytaj więcej

Nasiona chia a siemię lniane

2023-06-12

Nasiona chia a siemię lniane

Cudze chwalicie, swego nie doceniacie...Co jakiś czas na rynku pojawiają się nowe, egzotyczne produkty spożywcze kuszące swoimi ponadprzeciętnymi walorami zdrowotnymi. Jednak zanim się zdecyd [...]

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

2022-02-21

Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

Termin „dyspepsja”(z języka greckiego: dys – zły i peptein – trawienie) dosłownie oznacza „złe trawienie”. Dyspepsją określa się zespół przewlekłych lub nawracających dolegliwości charakteryzując [...]

Czytaj więcej

Choroba refluksowa przełyku

2022-01-26

Choroba refluksowa przełyku

Według definicji choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD – inna, potoczna nazwa to refluks żołądkowo-przełykowy)  to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluk [...]

Czytaj więcej

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

2022-01-03

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy uważana jest za jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego, występuje u ok. 10 proc. dorosłej populacji. Może się pojawić w każdym wieku i u obu płci, [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu