Zniżka 30%

imbir

imbir mielony

Imbir mielony 70g PK

Masa netto: 70g

Imbir (Zingiber officinale) nie występuje w stanie naturalnym. Jest uprawiany i rozmnażany poprzez podział kłączy w regionach o klimacie tropikalnym. Choć odkryto około 1400 gatunków imbirowatych, kulinarnie i leczniczo w Polsce wykorzystuje się kłącze powszechnie dostępne w sklepach – zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Imbir jest przyprawą znaną i stosowaną na całym świecie. Działa rozgrzewająco – dlatego jest niezastąpiony na jesienno-zimowe wieczory. Imbir ma wyraźny, mocny zapach oraz gorzki, lekko piekący smak. Imbir wykazuje też działanie przyspieszające metabolizm, dlatego wskazany jest dla osób przebywających na dietach redukcyjnych.

Cena brutto  Cena podstawowa 3,60 2,52 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,60 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Imbir (Zingiber officinale) nie występuje w stanie naturalnym. Jest uprawiany i rozmnażany poprzez podział kłączy w regionach o klimacie tropikalnym. Choć odkryto około 1400 gatunków imbirowatych, kulinarnie i leczniczo w Polsce wykorzystuje się kłącze powszechnie dostępne w sklepach – zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Imbir jest przyprawą znaną i stosowaną na całym świecie. Działa rozgrzewająco – dlatego jest niezastąpiony na jesienno-zimowe wieczory. Imbir ma wyraźny, mocny zapach oraz gorzki, lekko piekący smak. Imbir wykazuje też działanie przyspieszające metabolizm, dlatego wskazany jest dla osób przebywających na dietach redukcyjnych.

Imbir – jak stosować?

Imbir to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchniach, które określa się jako orientalne. Imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Imbir dodaje się również do grzańców (piwnych lub winnych). Można go dodać do sałatek owocowych. Idealnie pasuje do pieczonych jabłek. 

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Goździki – od święta i… na co dzień

2022-12-21

Goździki – od święta i… na co dzień

Goździki kojarzą się nam z piernikami oraz świątecznymi kompotami. A teraz akurat jest odpowiednia pora na takie skojarzenia. Takie odświętne stosowanie goździków to na pewno duża przyjemność, al [...]

Czytaj więcej

To co, idziemy w góry?

2022-12-15

To co, idziemy w góry?

„W alpinizmie zwyciężyć, to przede wszystkim znaczy przeżyć, a dopiero w dalszej kolejności może być istotne: jaką górę, którą drogą, w jakim czasie i w jakim stylu” – Alek Lwow, polski alpinista [...]

Czytaj więcej

Domowe soki, syropy i kompoty

2022-12-08

Domowe soki, syropy i kompoty

Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, war [...]

Czytaj więcej

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

2022-11-08

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]

Czytaj więcej

Przewodnik po herbatach

2022-10-31

Przewodnik po herbatach

„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”. A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani poda [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu