Papryka czerwona słodka 70g

Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji. 

Cena brutto 7,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Papryka czerwona słodka otrzymywana jest z suszonych i zmielonych owoców papryki. Sama papryka to warzywo (Capsicum annum), które jest uprawiane głównie na Węgrzech, w Hiszpanii, Meksyku, Bułgarii, Ameryce Południowej czy północnej Afryce. Jednak za jej ojczyznę uważa się Kolumbię. 

Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji. Odpowiednią nalewką przyrządzoną z papryki na 70 proc. alkoholu można nacierać stawy podczas ich boleści – takie rozgrzewanie przynosi natychmiastową ulgę. Medycyna naturalna poleca tę przyprawę jako środek oczyszczający, a to dlatego, że dość mocno działa on na błony śluzowe.

Papryka słodka jako przyprawa jest używana w kuchniach: węgierskiej, włoskiej i meksykańskiej. Przyprawia się nią potrawy mięsne, rybne, zupy, gulasze i sosy.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

2024-01-02

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

Zimą warto zadbać o rozgrzanie ciała od środka. Dzięki temu będziemy mieli więcej energii do działania i starczy nam sił do sprostania różnym codziennym obowiązkom.

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

2023-05-31

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Wiele regionów Azji szczyci się z długo żyjących mieszkańców, a sposób odżywiania się jest jednym z głównych czynników przyczyn [...]

Czytaj więcej

Papryka czerwona ostra

2022-08-05

Papryka czerwona ostra

Ostra papryka w potrawach jest używana jako przyprawa dodająca pikanterii posiłkowi. Wiele osób lubi takie doznania i często wykorzystuje to warzywo w swoim menu. Oprócz walorów smakowych roślin [...]

Czytaj więcej

Papryka czerwona słodka

2022-05-23

Papryka czerwona słodka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z g [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu