Papryka czerwona słodka 70g
Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji.
Cena brutto 7,00 zł
Papryka czerwona słodka otrzymywana jest z suszonych i zmielonych owoców papryki. Sama papryka to warzywo (Capsicum annum), które jest uprawiane głównie na Węgrzech, w Hiszpanii, Meksyku, Bułgarii, Ameryce Południowej czy północnej Afryce. Jednak za jej ojczyznę uważa się Kolumbię.
Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji. Odpowiednią nalewką przyrządzoną z papryki na 70 proc. alkoholu można nacierać stawy podczas ich boleści – takie rozgrzewanie przynosi natychmiastową ulgę. Medycyna naturalna poleca tę przyprawę jako środek oczyszczający, a to dlatego, że dość mocno działa on na błony śluzowe.
Papryka słodka jako przyprawa jest używana w kuchniach: węgierskiej, włoskiej i meksykańskiej. Przyprawia się nią potrawy mięsne, rybne, zupy, gulasze i sosy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-01-02
Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-05-31
Prozdrowotna kuchnia azjatycka
2022-08-05
Papryka czerwona ostra
2022-05-23
Papryka czerwona słodka
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również