Kardamon 70 g

Masa netto: 70g

Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma działanie żółciopędne, wiatropędne, wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, wzmaga laktację, działa napotnie i antyseptycznie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe oraz relaksujące.

Stosowany zewnętrznie olejek z kardamonu działa rozgrzewająco, a nawet miejscowo znieczulająco. Jest chętnie wykorzystywany w gabinetach aromaterapii i masażu. Masaże olejkiem kardamonowym nie tylko relaksują ciało i umysł, ale także przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 33,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Kardamon 70 g

Kardamon (Cardamomi) pochodzi z Wybrzeża Malabarskiego w Indiach, ale rośnie także w innych częściach Azji. Należy do rodziny imbirowatych. Znany jest już od czasów starożytnych – w Egipcie dodawano go do perfum i kadzideł, które wykorzystywano podczas rytualnych ofiar dziękczynnych.

W Rzymie służył jako panaceum na niestrawności, z kolei w Arabii stanowił dodatek do kawy. Dzięki oryginalnej, cytrynowo-eukaliptusowo-pieprzowej nucie, ta aromatyczna przyprawa została doceniona przez smakoszy z całego świata. Z nasion owoców kardamonu ekstrahowane są także cenne olejki. Kardamon, jako przyprawa korzenna, wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym – szczególnie cukierniczym i alkoholowym. To składnik wielu indyjskich mieszanek przyprawowych, takich jak curry czy garam masala. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto zainteresować się tą wyjątkową rośliną przyprawową.

Składniki aktywne kardamonu

Owoc kardamonu zawiera wysokie stężenie olejków lotnych (nawet do 9%), w składzie olejku znajdują się: cineol, limonen, terpineol, sabinen, borneol oraz gingerol. Kardamon jest także zasobny w: tłuszcze, skrobię, sole mineralne (wapń), witaminy – z grupy B, a także A i C.

Właściwości kardamonu według literatury i medycyny ludowej:

Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma działanie żółciopędne, wiatropędne, wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, wzmaga laktację, działa napotnie i antyseptycznie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe oraz relaksujące.

Stosowany zewnętrznie olejek z kardamonu działa rozgrzewająco, a nawet miejscowo znieczulająco. Jest chętnie wykorzystywany w gabinetach aromaterapii i masażu. Masaże olejkiem kardamonowym nie tylko relaksują ciało i umysł, ale także przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych.

Olejek kardamonowy, wcierany w stopy, klatkę piersiową i plecy łagodzi objawy przeziębienia. Rozszerza tchawicę i oskrzela, ułatwiając oddychanie. Upłynnia także śluz zalegający w jamie nosowej, skutecznie zwalczając katar. Olejek poprawia nastrój i ma działanie antydepresyjne.

Preparaty z kardamonu warto stosować podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Roślina łagodzi kaszel oraz ataki astmy. Pomocny jest także przy infekcjach wirusowych, takich jak grypa czy przeziębienie.

W Indiach kardamon używano jako afrodyzjak.

Za sprawą bakteriobójczych właściwości kardamonu hamowany jest rozwój niektórych patogenów. Kardamon także dobrze wpływa na stan jamy ustnej, redukując bakterie gnilne. Pomocny przy zaburzeniach trawienia, łagodzi kolki, likwiduje nudności, wzdęcia, skurcze żołądkowe, pobudza apetyt, pomaga też zwalczyć zgagę oraz ogólnie wykazuje korzystne działanie na żołądek.

Napar kardamonowy na mleku z miodem wzmacnia fizycznie i psychicznie, dlatego warto go stosować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku. Poniżej przepis

Przepis na wzmacniający napój przeciw grypie

Składniki:

  • litr mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • 2 goździki,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie

Mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wrzucić przyprawy, a kiedy nieco ostygnie – dodać miodu.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-08-07

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

Lato to czas, kiedy chętnie spędzamy wieczory na świeżym powietrzu. Niestety, ukąszenia owadów mogą skutecznie zepsuć te chwile relaksu. Na szczęście istnieją naturalne metody, które pomogą pomóc.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu