Miód lipowy - 400 g - Skoczylas

Objętość netto: 400 g

Miód lipowy zawiera śladowe ilości witamin, makroskładników, minerałów i kwasów. W sumie składa się z ponad 400 substancji i związków. W porównaniu z innymi rodzajami miodu zawiera więcej witamin z grupy B, a także witaminę C, biotynę i niacynę.

Cena brutto 32,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnie 10 produktów w magazynie

Miód lipowy

Masa netto: 400 g

Miód lipowy zawiera śladowe ilości witamin, makroskładników, minerałów i kwasów.

W sumie składa się z ponad 400 substancji i związków. W porównaniu z innymi rodzajami miodu zawiera więcej witamin z grupy B, a także witaminę C, biotynę i niacynę.

Miód lipowy może mieć barwy od żółtej, poprzez bursztynową aż po brązową - jest to zależne od okresu zbioru nektaru przez pszczołę. Po krystalizacji barwa miodu zmienia się na białą lub złocistożółtą. Smak bywa ostry, nieco gorzkawy.

Miód lipowy uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów nektarowych, co wynika z zawartości następujących związków:

  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • beta-karoten
  • cynk
  • miedź
  • mangan
  • wapń
  • jod
  • siarka
  • glin
  • kwasy organiczne
  • flawonoidy
  • terpeny
  • aminokwasy

Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.

Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.

Najlepiej spożyć przed końcem: podano na opakowaniu

Nr partii: podano na opakowaniu

Wyprodukowana dla:

Purelab Marek Skoczylas
ul. Reformacka 6
35-026 Rzeszów

Dowiedz się więcej...

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

2024-05-09

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

Apiterapia jest metodą leczenia za pomocą różnych produktów, które są wytwarzane przez pszczoły. Wykorzystuje się nie tylko miód, ale także jad pszczeli oraz propolis. Zobacz jak działa.

Czytaj więcej

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

2023-03-13

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami: – Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]

Czytaj więcej

Miód – nektar dla ciała i duszy

2023-01-18

Miód – nektar dla ciała i duszy

Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]

Czytaj więcej

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

2023-01-04

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]

Czytaj więcej

Karob – mączka chleba świętojańskiego

2022-12-07

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]

Czytaj więcej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu