Ocet winny - jabłko, świdośliwa, czarna porzeczka - Biały SaiBaba

Objętość netto: 500ml

Cena brutto 49,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Ocet winny jabłko, świdośliwa, czarna porzeczka od Białego Sai Baby to wyjątkowy produkt dojrzewający w dębowych beczkach. Wytwarzany jest starą, tradycyjną, orleańską metodą polegającą na naturalnej fermentacji octu jabłkowego, bez użycia wody i cukru. Ocet jest tworzony z największą uważnością, proces nie jest przyspieszany – do produkcji nie jest dodawany ocet spirytusowy, sztuczne konserwanty ani wzmacniacze smaku. Garbniki z dębowych beczek, w których przez dwa lata dojrzewa ocet winny, przenikają do płynu, nadając mu delikatność i dębowy aromat.

Świdośliwa (Amelanchier) to wieloletni krzew lub niewielkie drzewo owocowe z rodziny różowatych pochodzące z równin Ameryki Północnej, prerii kanadyjskich i z południowego Jukonu. W Polsce świdośliwa dobrze się zaadaptowała, ponieważ do wegetacji potrzebuje klimatu umiarkowanego i/lub chłodnego, z powodzeniem więc można ją uprawiać w przydomowych ogródkach.

Jest przysmakiem ptaków, jej jagody są: aromatyczne, soczyste, smaczne i słodkie, podobne w smaku do borówki amerykańskiej. Owoce można spożywać na surowo, obrywając je z krzaczka lub można je przetwarzać. 

Owoce świdośliwy były chętnie zbierane przez Indian (Czarne Stopy i Cree), którzy ugniatali z nich małe ciasteczka, susząc je na słońcu, w ten sposób robiąc zapasy na zimę. Indianie dodawali świdośliwę do wyrobu kiełbasy, jak również przygotowywano z niej desery.

Właściwości świdośliwy

Związki zawarte w świdośliwie (głównie antocyjany) mają działanie: antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antymutagenne przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe. Ze względu na wysoką aktywność antyoksydacyjną świdośliwa coraz częściej wykorzystywana jest jako składnik: dobrych suplementów diety, soków, herbat czy octów winnych.

Czarna porzeczka (Ribes nigrum) to dobrze nam znany, wieloletni krzew z rodziny agrestowatych, preferuje klimat umiarkowany, rośnie na terenie Europy i Azji. W Polsce licznie występuje w stanie dzikim.

Owoce czarnej porzeczki są bogate w liczne związki polifenolowe oraz w witaminy (głównie C), dzięki tym substancjom mają silne właściwości antyoksydacyjne. Owoce można wykorzystać w hamowaniu biegunek, przy chorobach reumatycznych, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Czarna porzeczka działa przeciwgorączkowo, normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi migreny, pomocna jest przy stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł. Sok z czarnej porzeczki ma wysoki potencjał antyoksydacyjny, bardzo efektywnie neutralizuje wolne rodniki. Ponadto czarną porzeczkę i przetwory z jej owoców warto profilaktycznie spożywać w celu poprawy pracy układu krążenia, jak również w profilaktyce i leczeniu kamicy układu moczowego. Dzięki antocyjanom czarna porzeczka poprawia pracę narządu wzroku, można ją wykorzystywać przy różnych schorzeniach, np. w jaskrze czy krótkowzroczności.

Jabłoń (Malus) to wieloletnie, bardzo popularne w Polsce drzewo owocowe z rodziny różowatych. 

„Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada” – to powiedzenie wciąż nie traci na aktualności, bo jabłko to bardzo zdrowa, a przy tym niskokaloryczna przekąska. Średniej wielkości owoc zawiera około 60 kcal. Nie tylko jabłka, ale także ocet z nich może stanowić nieocenione wsparcie naszego zdrowia.

Jabłka są zasobne w: pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, winowy, ursolowy, szczawiowy czy galusowy), witaminy (A, E, C, kompleks B), mikro- i makroelementy (np.: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, jod, miedź, kobalt, cynk, molibden, mangan).

Właściwości prozdrowotne jabłka są bardzo dobrze znane. Jabłko i jego przetwory poprawiają trawienie, są pomocne w: odchudzaniu, odtruwaniu, dodają energii, zmniejszają ryzyko demencji wśród osób starszych, wspierają pracę układu moczowego i trawiennego, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają obwodowe krążenie krwi.

Jak stosować ocet winny

W zależności od potrzeb – do 3 łyżek dziennie octu rozcieńczonego w szklance letniej wody. Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. Zaleca się ostrożność u osób z chorą śluzówką żołądka oraz stanami zapalnymi górnego przewodu pokarmowego.

Dowiedz się więcej...

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj więcej

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj więcej

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

2023-03-03

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najb [...]

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

2023-01-20

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Ocet jabłkowy w dzisiejszych czasach przeżywa renesans. Jest stosowany w przyrządzaniu wielu potraw i oczywiście jako produkt Natury, który może być używany przy wielu dolegliwościach. W histori [...]

Czytaj więcej

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

2023-01-04

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

Jabłka niezależnie od odmiany – a jest ich bardzo dużo – zawierają wiele składników mineralnych, witamin, a także błonnik pokarmowy oraz liczne polifenole, w tym flawonoidy, które decydują o właś [...]

Czytaj więcej

Grudniowe sałatki

2022-12-13

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu