Jeżówka purpurowa ziele 250g
Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. To rodzina roślin, w której jest bardzo dużo gatunków leczniczych, m.in.: arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach: likwidowanie przeziębienia (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie), wzmacnianie naturalnej odporności organizmu, pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie, działanie przeciwzapalne, działanie przeciwbakteryjne, działanie antywirusowe, choroby skóry, infekcje grzybicze i wiele innych
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 18,40 14,72 zł
Jeżówka purpurowa ziele 250g
Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. To rodzina roślin, w której jest bardzo dużo gatunków leczniczych, m.in.: arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Ojczyzną rośliny jest Ameryka Północna, gdzie jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. W Polsce to zioło uprawiane nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie. Duże wrażenie robią także piękne i ozdobne kwiaty. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele jeżówki purpurowej (Echinaceae purpureae herba), które zbiera się pierwszy raz w czasie kwitnienia (lipiec), a drugi – jesienią. W jeżówce purpurowej zarówno w zielu, jak i w korzeniach, znajdują się olejki eteryczne, kwasy organiczne m.in. cykoriowy i kawowy, echinakozyd – pochodna kwasu kawowego, flawonoidy – pochodne kwercetyny i kamferolu, seskwiterpeny, izobutyloamidy oraz inne związki.
Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach:
- likwidowanie przeziębienia (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie),
- wzmacnianie naturalnej odporności organizmu,
- pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwbakteryjne,
- działanie antywirusowe,
- choroby skóry,
- infekcje grzybicze,
- drożdżyce,
- czyraki, pryszcze (zastosowanie zewnętrzne),
- wolno gojące się rany,
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- infekcje w obrębie wszystkich układów w organizmie,
- opryszczce, oparzeniach, łuszczycy i zainfekowanych urazach.
Przygotowanie:
Napar – jedną łyżkę suszonego ziela jeżówki zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Pić napar po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.
Macerat – łyżkę ziela jeżówki zalać szklanką przegotowanej chłodnej wody i odstawić pod przykryciem na około 6 godzin. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Nalewka – 100 g suchego korzenia rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki zakorkować, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2021-11-08
Jeżówka purpurowa
2020-03-26
Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
ZESTAW: Jedz i żyj KETO - 270 przepisów praktyczne porady...
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
- Data ważności: 11.2024
Kawa grzybowa - Kordyceps - 100 g