Głóg owoc suszony 250g
Owoc głogu można stosować je w postaci naparu. Głóg (owoce) według literatury miał działanie: przeciwmiażdżycowe, przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca, zwiększające przepływ tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego, wspomagające obniżenie cholesterolu, wspomagające leczenie problemów trawiennych, wspierające w przeziębieniach, zapobiegające niestrawnościom oraz biegunkom. Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest (według literatury) osobom, które cierpią na: umiarkowane nadciśnienie, uczucie duszności, zmiany miażdżycowe, początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego, umiarkowany rzadkoskurcz.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 19,00 15,20 zł
Głóg owoc suszony 250g
Głóg to krzew, który łatwo rozpoznać po charakterystycznych czerwonych, soczystych owocach. W medycynie ludowej w celach zdrowotnych wykorzystywane są kwiaty oraz owoce tego krzewu. W Polsce głóg rośnie na nizinach oraz w niższych partiach gór. Ten krzew to także roślina ozdobna. Jego kwiaty oraz owoce zawierają m.in.: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny, a także sole mineralne. Najbardziej jednak ze względów leczniczych cenione są zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidy.
Głóg (owoce) według literatury miał działanie:
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca,
- zwiększające przepływ tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego,
- wspomagające obniżenie cholesterolu,
- wspomagające leczenie problemów trawiennych,
- wspierające w przeziębieniach,
- zapobiegające niestrawnościom oraz biegunkom.
Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest (według literatury) osobom, które cierpią na:
- umiarkowane nadciśnienie,
- uczucie duszności,
- zmiany miażdżycowe,
- początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego,
- umiarkowany rzadkoskurcz.
Przygotowanie:
Napar – łyżkę suszonych pokruszonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, poczekać do ostygnięcia. Przecedzić. Pić 1/2–1/3 szklanki 2–3 razy dziennie. Nalewka – 0,5 kg owoców głogu umieszczamy w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy mieszanką 0,5 l spirytusu i 0,5 szklanki wody. Naczynie dokładnie zakrywamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol. W osobnym garnku gotujemy około 500 ml wody z łyżką cukru, kilkoma goździkami, cynamonem i startą skórką cytryny lub pomarańczy. Gdy na powierzchni utworzy się piana, zbieramy ją, a do płynu dodajemy wcześniej uzyskany głogowy alkohol. Całość ponownie zlewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Z głogu (owoców) można robić również konfitury.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru
2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować
2024-04-03
Aromaty z Alembika
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również