Zniżka 20%
Zioła Szwedzkie Marii Treben 250g
Zioła szwedzkie to znana od pokoleń tradycyjna mieszanka 11 ziół. Znajdują się tu: szafran, mirra, kamfora, kurkuma, dziewięćsił, teriak, senes, rabarbar, manna, arcydzięgiel i aloes. To bardzo stara receptura (podobno pierwszy raz zostały skomponowane w XVII wieku), a takie były przyrządzane z ogromną starannością doboru surowca, bazowano także na latach badań i doświadczeń. Maria Treben austriacka zielarka sprawiła, że w latach 70. XX wieku stały się one znów popularne i do dziś mają bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego – zastosowanie ziół szwedzkich w ziołolecznictwie jest bardzo szerokie i obejmuje wiele dolegliwości.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 65,00 52,00 zł
Zioła Szwedzkie Marii Treben 250g
Zioła szwedzkie to znana od pokoleń tradycyjna mieszanka 11 ziół. Znajdują się tu: szafran, mirra, kamfora, kurkuma, dziewięćsił, teriak, senes, rabarbar, manna, arcydzięgiel i aloes. To bardzo stara receptura (podobno pierwszy raz zostały skomponowane w XVII wieku), a takie były przyrządzane z ogromną starannością doboru surowca, bazowano także na latach badań i doświadczeń. Maria Treben austriacka zielarka sprawiła, że w latach 70. XX wieku stały się one znów popularne i do dziś mają bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego – zastosowanie ziół szwedzkich w ziołolecznictwie jest bardzo szerokie i obejmuje wiele dolegliwości.
Zioła szwedzkie według literatury były wykorzystywane ze względu na to, że działały pozytywnie przy:
- depresji,
- melancholii,
- braku apetytu,
- bezsenności,
- zaparciach,
- kolkach,
- migrenach i bólach głowy,
- gorączce,
- obrzękach,
- ranach, bliznach, odmrożeniach,
- przeziębieniach,
- wypryskach, a szczególnie trądziku,
- bólach zębów,
- bólach gardła i zapaleniu migdałków,
- bólu ucha i szumie w uszach.
Przygotowanie:
Nalewka – mieszanka ziół służy do przygotowania nalewki do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego. Mieszankę ziołową zalać 1,5 litra 38–40-procentowego alkoholu. Odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce (ok. 25°C). Codziennie wstrząsać. Po 14 dniach odcedzić i przelać do ciemnych buteleczek, zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przechowywana nalewka może stać kilka lat.
Okład – będzie potrzebna wata lub lignina. Wziąć kawałek i nasączyć ziołami, okładamy chore miejsce, które wcześniej należy natłuścić. Okład zawinąć folią (alergicy pomijają ten krok), żeby uchronić odzież przed zabrudzeniem. Całość owinąć chustą lub bandażem. Okład zostawić na 2–4 godziny, ale jeśli nie ma z tym problemów, warto jest go pozostawić na noc. Po zdjęciu kompresu należy napudrować skórę. Jeśli u osób mających bardzo wrażliwą skórę pojawią się podrażnienia, trzeba zmniejszyć czas trzymania okładów lub z nich zrezygnować. Warto pamiętać też o natłuszczaniu, żeby uniknąć podrażnienia. W razie podrażnień – stosować maść nagietkową.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również