Oman wielki korzeń 250g
Oman wielki to roślina lecznicza pochodząca najprawdopodobniej z Azji Środkowej i rozpowszechniona w Europie. Znana była już w starożytnych Rzymie i Grecji. W Polsce spotkać można oman głównie w zaroślach, na porębach oraz przy źródłach. Oman wielki uprawiany jest w celach farmaceutycznych. Wykorzystuje się głównie korzeń rośliny – w nim znajdują się: do 3,5% olejku eterycznego, inulina (naturalny probiotyk), fitosterole, witamina E i sole mineralne.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 28,00 22,40 zł
Oman wielki korzeń 250g
Oman wielki to roślina lecznicza pochodząca najprawdopodobniej z Azji Środkowej i rozpowszechniona w Europie. Znana była już w starożytnych Rzymie i Grecji. W Polsce spotkać można oman głównie w zaroślach, na porębach oraz przy źródłach. Oman wielki uprawiany jest w celach farmaceutycznych. Wykorzystuje się głównie korzeń rośliny – w nim znajdują się: do 3,5% olejku eterycznego, inulina (naturalny probiotyk), fitosterole, witamina E i sole mineralne.
Oman według literatury zioło ma właściwości, dzięki którym stosowało się je jako środek:
- wykrztuśny i pobudzający wydzielanie soków trawiennych,
- zmniejszający napięcie mięśni gładkich jelit,
- łagodzący bóle brzucha, wzdęcia oraz regulujący wypróżnianie,
- niwelujący zapalenie nerek i dróg moczowych,
- łagodzący stany zapalne jamy ustnej, dziąseł, gardła (stosowanie zewnętrzne),
- przeciwpasożytniczy i przeciwbakteryjny,
- regulujący i uintensywniający krwawienia miesiączkowe,
- w dolegliwościach skórnych, nadciśnieniu, obrzękach reumatycznych i otyłości,
- uspokajający, ale równocześnie wzmacniający układ nerwowy.
Przygotowanie:
Napar – 2 łyżki korzenia zalać 1–2 szklankami wrzącej wody lub mleka, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Pić 2–6 razy dziennie po 100 ml. Przy pasożytach – 200 ml 3 razy dziennie (napar z 2–3 łyżek suszu na 1 szklankę wrzątku, parzyć 20 minut). Stosować również do płukanek, nasiadówek, okładów i przemywania (np. skóry trądzikowej i łojotokowej). Do nosa 2–3 krople naparu co 3–4 godziny – do obu otworów nosowych za pomocą małego spreju.
Odwar – 2 łyżki korzenia zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić przy nieżytach gardła i krtani po 50 ml co 2–3 godziny.
Nalewka – 100 ml sproszkowanego korzenia suchego lub świeżego zalać 250 ml alkoholu zimnego lub gorącego 40–60%. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej tydzień. Przefiltrować. Zażywać kilka razy dziennie po pół łyżeczki (w nieżytach układu oddechowego i zatok) lub 5 ml 2–3 razy dziennie (inne schorzenia). Do przemywania pryszczy, liszajów, ropni, owrzodzeń, ran (w stanie nierozcieńczonym) oraz skóry schorzałej (trądzikowej, łojotokowej, z wypryskami): 1 łyżka na 1/2 –1 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
- Encyklopedia
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2023-10-06
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również