Piołun ziele 250g
Piołun występuje na całym obszarze Polski (zarośla, rowy, skarpy) i jest rośliną docenianą od bardzo dawna (znany i stosowany był już parę wieków przed naszą erą). Piołun ma rozgałęzione łodygi i srebrne owłosione pędy. Stosuje się piołun do mięs, piwa i do wermutu. Jako surowiec w medycynie ludowej wykorzystuje się głównie liście. Charakterystyczne związki goryczkowe to absyntyna i artabsyna. Poza tym zioło to zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i bardzo dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 17,00 13,60 zł
Piołun ziele 250g
Piołun występuje na całym obszarze Polski (zarośla, rowy, skarpy) i jest rośliną docenianą od bardzo dawna (znany i stosowany był już parę wieków przed naszą erą). Piołun ma rozgałęzione łodygi i srebrne owłosione pędy. Zioło to było używane jako przyprawa ze względu na gorzki smak – zwłaszcza do piwa. Stosuje się piołun także do mięs i do wermutu. Jako surowiec w medycynie ludowej wykorzystuje się głównie liście. Charakterystyczne związki goryczkowe to absyntyna i artabsyna. Poza tym zioło to zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i bardzo dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.
Piołun według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane ze względu na to, że zioło działa pozytywnie przy:
- niestrawnościach,
- zaburzeniach wydzielania żółci,
- kamicy żółciowej,
- anoreksji,
- skąpych i bolesnych miesiączkach,
- dolegliwościach pasożytniczych i grzybiczych skóry oraz wewnątrzustrojowych (stosuje się preparaty doustne i zewnętrzne),
- chorobach zakaźnych,
- spowolnionej przemianie materii,
- troficznych chorobach skóry,
- zaparciach i atonii jelit.
Przygotowanie:
Nalewka (piołunówka) – 1 część suchego rozdrobnionego ziela zalać 3–5 częściami alkoholu (40–65%), odstawić na przynajmniej 1–2 tygodnie, przecedzić. Pić 2–3 razy dziennie po 5 ml lub 1 raz dziennie po 15 ml, rano. Wcierać przy bolących stawach, kontuzjach sportowych, nerwobólach, bólach mięśni.
Intrakt – do butelki włożyć kilka świeżych potłuczonych pędów piołunu i od razu zalać gorącym alkoholem (40–60%). Odstawić na od 1 do 4 tygodni, przefiltrować. Zażywać 1–3 razy dziennie po 5–10 ml. Proporcje: 1 część ziela na 3–5 części alkoholu. Stosować do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych. Ponadto do wcierania we włosy przy wypadaniu, łupieżu i zapaleniu skóry owłosionej (2 razy w tygodniu).
Napar – 1 łyżkę świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również