

15Dziurawiec zwyczajny (inaczej też ruta) znany jest już od tysięcy lat jako zioło o pozytywnym wpływie na zdrowie i o działaniu wręcz magicznym (tak podchodzono do niego w starożytności i w średniowieczu). Dziurawiec stosuje się w postaci naparów, wyciągów, mieszanek i preparatów. Ziołolecznictwo uznaje tę roślinę za bardzo uniwersalną. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest ona źródłem wielu cennych substancji. Oto niektóre z nich: hyperforyna (ma właściwości antybiotyczne), flawonoidy, hiperozyt (moczopędny), rutyna i kwertycyna (uszczelniają naczynia włosowate, działają przeciwbiegunkowo, bakteriostatycznie), garbniki, żywice, kwasy organiczne, cholina, sole mineralne, cukry, witaminy A i C, pektyna.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 22,50 zł
Dziurawiec zwyczajny (inaczej też ruta) rośnie na suchych łąkach, ugorach, przy skrajach lasów. Znany jest już od tysięcy lat jako zioło o pozytywnym wpływie na zdrowie i o działaniu wręcz magicznym (tak podchodzono do niego w starożytności i w średniowieczu). Dziurawiec stosuje się w postaci naparów, wyciągów, mieszanek i preparatów. Ziołolecznictwo uznaje tę roślinę za bardzo uniwersalną. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest ona źródłem wielu cennych substancji. Oto niektóre z nich: hyperforyna (ma właściwości antybiotyczne), flawonoidy, hiperozyt (moczopędny), rutyna i kwertycyna (uszczelniają naczynia włosowate, działają przeciwbiegunkowo, bakteriostatycznie), garbniki, żywice, kwasy organiczne, cholina, sole mineralne, cukry, witaminy A i C, pektyna.
Dziurawiec według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane ze względu na działanie:
Przygotowanie:
Napar – 2 łyżki ziela zalać 1,5 szklanki wrzątku, pozostawić pod przykryciem (30 minut), następnie przecedzić i pić 2–3 razy dziennie po pół szklanki 20 minut przed jedzeniem.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
2024-08-20
2024-08-07
2024-04-03
2024-03-12
2024-01-18
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również