Dzika Róża proszek • wspiera odporność • 500g

Dzika róża to bardzo popularny krzew z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła) rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina jest bardzo bogata w witaminę C). 

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 69,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Dzika Róża proszek 500g

Dzika róża to bardzo popularny krzew z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła) rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, sercowe, biegunki – przy nich także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia.

Dzika róża – proszek to zmielona czysta skórka dzikiej róży. Proszek jest bardzo dobry w smaku – zdecydowanie można go określić jako kwaśny. W naturalny sposób dostarczy nam witamin i minerałów. Według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane przy wielu dolegliwościach. Główne zalety zażywania:

  • wytwarzanie kolagenu przez co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, dobry stan dziąseł, skóry i zębów,
  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • wspieranie odporności,
  • zwalczanie wolnych rodniki, dzięki czemu chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia,
  • zwiększanie przyswajanie żelaza.

Przygotowanie: 

2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed jedzeniem, obficie popijając. Proszek można zażywać sam (wziąć do ust łyżeczkę róży i nie połykając jej, nabrać płynu, poczekać chwilę, żeby płyn w ustach zmiękczył różę, po czym połknąć ją, popijając dodatkowo jak największą ilością płynu) lub wsypywać do owocowych koktajli czy jogurtów.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj więcej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj więcej

Sekret odporności w trzech witaminach

2024-12-10

Sekret odporności w trzech witaminach

Cały sekret odporności koncentruje się w zasadzie na trzech witaminach: C, D3 oraz K2 – i to o nich właśnie chciałbym Państwu wspomnieć.

Czytaj więcej

Śnieżna terapia, czyli dobroczynny wpływ chodzenia boso po śniegu

2024-01-15

Śnieżna terapia, czyli dobroczynny wpływ chodzenia boso po śniegu

Chodzenie boso po śniegu, choć dla niektórych wydaje się ekstremalną praktyką, to jednak zyskuje coraz większą popularność wśród entuzjastów zdrowego stylu życia.

Czytaj więcej

Sięgnij po kiszonki

2023-12-28

Sięgnij po kiszonki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kiszonek. Jest to jeden z najstarszych sposobów na zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, a przy okazji metoda na jakże smaczne i zdrowe przysmaki. Moje poko [...]

Czytaj więcej

Zbigniew T. Nowak: Aloes – gdy słabnie odporność organizmu

2023-10-24

Zbigniew T. Nowak: Aloes – gdy słabnie odporność organizmu

Aloes to znakomity środek wzmacniający organizm. Zawdzięcza to tak zwanym stymulatorom biogennym – związkom o działaniu regenerującym i pobudzającym funkcje życiową.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu