Tarnina owoc tarniny 250g
Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach: działanie przeciwbiegunkowe, działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych, działanie łagodzące schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 18,50 zł
Tarnina – owoc tarniny 250g
Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) rośnie na półkuli północnej. W Polsce – na nizinach oraz dolnych partiach górskich (skarpy i skraje lasów). Jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. A to głównie dlatego, że zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Kwiaty tarniny (działające moczopędnie) zawierają m.in.: flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C.
Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach:
- działanie przeciwbiegunkowe (dzięki garbnikom, które, po zetknięciu się z błoną śluzową jelit, tworzą nieprzepuszczalną błonkę, a co za tym idzie – chronią je przed substancjami wywołującymi biegunki),
- spowalnianie ruchów robaczkowych jelit
- działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (garbniki wiążą się z bakteriami i neutralizują je),
- właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- działanie łagodzące schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego (picie kompotu z suszonych owoców tarniny).
Owoce zaleca się ludziom w wieku podeszłym i dzieciom do wspomagania leczenia przewlekłych nieżytów żołądka i jelit, które przebiegają z nadmierną fermentacją.
Przygotowanie:
Napar – zalać szklanką gotującej się wody łyżeczkę owocu i zostawić na 10–15 minut. Napar powinien być pity 2 razy dziennie. Nalewka – owoce zalać alkoholem, odstawić w ciemne miejsce na 3–6 tygodni. Po tym czasie odcedzić, dosłodzić według uznania miodem, glukozą lub cukrem.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...

2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-03
Aromaty z Alembika
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również