Suszenie warzyw, owoców, ziół czy grzybów jest jedną z metod konserwacji pozwalających dostarczyć organizmowi wartościowych składników każdego dnia – niezależnie od pory roku. Oczywiście najlepsze rośliny jadalne czy lecznicze to te prosto z krzaka, ale wiemy, że nie zawsze jest możliwe ich pozyskanie. Szczególnie w kontekście ostatnio często poruszanej konieczności robienia zapasów spożywczych warto zaopatrzyć się w mieszankę warzywną, by w każdej chwili przygotować chociażby szybką zupę.
Warzywa suszone to mieszanka zawierająca: marchew, pasternak, cebulę, seler, natkę pietruszki, por. Jest to zdrowa alternatywa wobec kostki rosołowej, ponieważ ma same naturalne składniki – bez dodatku soli, sztucznych konserwantów czy glutaminianu sodu.
Kompozycja nadaje potrawom doskonały aromat i bardziej wyrazisty posmak rosołowych jarzyn.
Jak przechowywać mieszankę?
Warzywa suszone najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu – zaleca się też przesypać je do szczelnego pojemnika. Dzięki prawidłowemu przechowywaniu suszone warzywa nie nabiorą wilgoci, ani nie stracą swych walorów smakowych, nie rozwiną się w nich też pleśnie czy inne patogeny chorobotwórcze.
Inspiracje
Warzywa suszone można dodawać do: zup, wywarów – przede wszystkim do bulionów lub rosołów – kasz, farszu na pierogi lub gołąbki, duszonych czy pieczonych mięs lub ryb, do dań z grilla czy jako przyprawę do mięs, sosów lub marynat.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2022-11-16
Ziemniak – warzywo… królewskie
2022-05-24
Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?
2021-09-29
Ziemniak – cudowna bulwa
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również