Żurawina cała 250g PK

Masa netto: 250g

Żurawina to niska krzewinka odporna na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze.

Cena brutto 16,50 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Żurawina to niska krzewinka odporna na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze. Dlatego aronia zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Owoce aronii bardzo długo zachowują świeżość, a to dzięki kwasowi benzoesowemu. Z kolei kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak – z tego też powodu bardzo rzadko są one spożywane w świeżej postaci. Według literatury: 

działa dobroczynnie na układ pokarmowy, 

świeża czy też suszona zapobiega zaparciom, 

zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych, 

pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł, 

stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych, 

podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL), 

zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu, działa zbawiennie na pracę serca. 

Żurawina – jak stosować?

Jako przekąskę lub dodatek do wypieków czy mięs. Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.

Dowiedz się więcej...

Sekret odporności w trzech witaminach

2024-12-10

Sekret odporności w trzech witaminach

Cały sekret odporności koncentruje się w zasadzie na trzech witaminach: C, D3 oraz K2 – i to o nich właśnie chciałbym Państwu wspomnieć.

Czytaj więcej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj więcej

Cytryna – wsparcie dla zdrowia i urody

2023-04-05

Cytryna – wsparcie dla zdrowia i urody

Cytryna zwyczajna (Citrus limon) to popularne drzewo owocowe z rodziny rutowatych. Jest to ciepłolubna roślina pochodząca z południowych regionów Azji, takich jak Chiny i Indie, gdzie była upraw [...]

Czytaj więcej

Bambus nakarmi, odżywi i da schronienie

2023-03-29

Bambus nakarmi, odżywi i da schronienie

Bambus to trawa o drewniejącej łodydze z rodziny wiechlinowatych. Jest rekordzistą wśród najszybciej rosnących roślin na świecie – niektóre jego gatunki mogą urosnąć nawet do 1 m dziennie, a w ci [...]

Czytaj więcej

Medytacja – tajna broń i zbawienie

2023-03-16

Medytacja – tajna broń i zbawienie

O medytacji pisze się i mówi coraz częściej, ja jednak chciałbym spojrzeć na medytację jako na jeden z dziesięciu kluczowych nawyków według ajurwedy, który sprawia, że ciało i życie rozkwitają ni [...]

Czytaj więcej

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

2023-03-02

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

Od zawsze słyszymy, że owoce i warzywa powinny stanowić w piramidzie żywieniowej istotne miejsce. Nie powinno ich zabraknąć praktycznie na żadnym etapie życia – niezależnie od tego, czy jesteśmy [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu