Cieciorka

Masa netto: 400g

Weganie i wegetarianie uwielbiają ciecierzycę, tworzą z niej śmiałe i oryginalne receptury. Aquafaba to woda z zalewy po ciecierzycy, którą można ubić i stosować podobnie jak ubite białko jajka. Cieciorka stanowi ważne źródło tłuszczów, białka roślinnego, węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, a także: A,C, E i K, A oraz mikroelementów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza.

Cena brutto 12,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Ciecierzyca jest wysokobiałkową rośliną strączkową bogatą w składniki odżywcze. Jest ważnym elementem kuchni arabskiej – to z niej wyrabia się falafel i hummus. Jednak ceni się ją nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, Azji i krajach śródziemnomorskich, ale także i w Polsce coraz częściej gości na naszych stołach.

Weganie i wegetarianie uwielbiają ciecierzycę, tworzą z niej śmiałe i oryginalne receptury. Aquafaba to woda z zalewy po ciecierzycy, którą można ubić i stosować podobnie jak ubite białko jajka. Cieciorka stanowi ważne źródło tłuszczów, białka roślinnego, węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, a także: A,C, E i K, A oraz mikroelementów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Ciecierzycą powinni wzbogacać swoją dietę diabetycy, ponieważ obniża ona poziom glukozy we krwi oraz nadciśnieniowcy i osoby ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Cieciorka zawiera dużo błonnika, który wspomaga walkę z otyłością, reguluje metabolizm oraz wspiera pracę jelit. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, ciecierzyca zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Opakowanie 400 g

Dowiedz się więcej...

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj więcej

Nadchodzi rewolucja spożywcza – robaki w naszej diecie

2023-02-22

Nadchodzi rewolucja spożywcza – robaki w naszej diecie

W ostatnim czasie furorę w Internecie robi mąka ze świerszczy, choć temat jedzenia robaków „dla dobra klimatu” pojawia się w dyskursie publicznym przynajmniej od kilku lat. Jednak 3 stycznia [...]

Czytaj więcej

FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

2021-08-09

FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

Nie od dziś wiadomo, że dieta oparta na eliminacji mięsa i produktów mięsnych ogranicza ryzyko zachorowań na wiele chorób przewlekłych, takich jak: arterioskleroza (miażdżyca) i nadciśnienie tętn [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2021-08-06

Kobalt

Kobalt jest błyszczącym, twardym metalem, który – podobnie jak żelazo – ma właściwości ferromagnetyczne (przyciąga jak magnes) w warunkach temperatury Curie – temperatury, powyżej której ferromag [...]

Czytaj więcej

Cieciorka

2021-07-15

Cieciorka

Ciecierzyca jest rośliną, która znajduje poczesne miejsce w kuchni arabskiej. Ceni się ją także za właściwości zdrowotne i lecznicze, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym. Wspomagają one p [...]

Czytaj więcej

Co robić, żeby dłużej żyć?

2021-06-22

Co robić, żeby dłużej żyć?

Wszystko, co spotyka nas w życiu, ma na nie wpływ. Sposób mówienia, to co myślimy, emocje, które nami targają, nasze działania, odżywianie, styl życia, relacje z otoczeniem. Te elementy decydują [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu