Orzech Włoski 150g

15Orzechy włoskie i ich spożywanie to szereg korzyści zdrowotnych. 

Cena brutto 18,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Dzięki bogactwu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6, oleinowy omega-9 i alfa-linolowy omega-3) jedzenie orzechów włoskich przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania ważnych układów naszego organizmu – nerwowego i krwionośnego. 

Orzechy te skutecznie obniżają poziom trójglicerydów we krwi, zapobiegając miażdżycy i chorobom układu krążenia. Fosfolipidy zawarte w orzechach włoskich usprawniają metabolizm cholesterolu. Orzechy włoskie są przyjazne dla diabetyków, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto można je stosować przy: nadczynności tarczycy, chorobie nerek i pęcherza moczowego, a także w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Orzechy włoskie są odżywcze i bogate w witaminy i minerały. Zawierają: prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C i K, spore ilości witaminy E. W orzechach włoskich znajdują się także pierwiastki śladowe, takie jak: cynk, miedź, jod, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy kobalt.

Orzechy włoskie mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Można z nich wytłoczyć olej o antyseptycznym działaniu, który poleca się stosować nawet na otwarte rany. Osoby, które mają suchą skórę lub zmagają się z łuszczycą, powinny włączyć taki olej do codziennej pielęgnacji. Taki naturalny roślinny tłuszcz zabezpiecza naskórek, nawilża go i chroni przed wysychaniem.

Dowiedz się więcej...

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj więcej

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

2022-12-13

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

Mówiąc o przyczynach udarów mózgu czy zawałów serca, powszechnie wymienia się podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Coraz częściej jednak obalana jest ta teoria, a najnowsze badania dowodzą je [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu