Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.
Nerkowce (orzechy) to owoce pochodzące z drzewa o nazwie nanercz zachodni – Anacardium occidentale L. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie, jednak zanim trafią na sklepowe półki, nerkowce muszą zostać wydobyte z wypełnionej parzącym olejem łupiny oraz oddzielone od soczystego „jabłka nanerczowego” przypominającego kształtem niewielką paprykę. Nerkowce uprawiane są w obszarach tropikalnych.
Nerkowce (których nazwa wywodzi się od tego, że przypominają kształtem nerkę) w kuchni mogą zastąpić migdały, gdyż mają podobne walory smakowe. Orzechy nerkowca są do tego stopnia miękkie, że bez obaw mogą je spożywać osoby cierpiące na choroby dziąseł lub osoby w wieku podeszłym posługujące się protezami zębowymi.
Nerkowce są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy: A, D, E i K oraz z grupy B. Dostarczają: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i miedź. Zawierają sporo błonnika i aminokwasy. Orzechy te stanowią silne wsparcie dla układów: nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego. Ważne funkcje pełnią też zawarte w nerkowcach sterole roślinne pomagające obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Oznacza to, że już mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Osoby zmagające się z insulinoopornością oraz diabetycy mogą włączyć nerkowce do swojej diety.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...

2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-02-28
Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2022-12-13
Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-08-12
Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-07-26
Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
