

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi.
Cena brutto 24,00 zł
Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.
Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi.
Słodkie migdały używane są w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Można z nich uzyskać aromat migdałowy chętnie dodawany do wypieków. Z nich wytwarza się także roślinne mleko oraz wytłacza olej, który jest znanym i cenionym produktem kosmetycznym. Z migdałów robi się także aromatyczny likier amaretto oraz wykwintne słodycze – marcepany.
Aby migdały mogły być zdatne do spożycia, należy je pozbawić przylegającej skórki. W tym celu najlepiej namoczyć je w zimnej wodzie i pozostawić na noc, a następnego dnia – obrać. Dzięki temu zabiegowi migdały zostaną pozbawione fitynianów obniżających przyswajanie pierwiastków mineralnych, których migdały sporo zawierają.
Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-02-22
2022-02-01
2022-01-26
2021-06-22
2021-06-18
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również
Witamina C - kompleks - suplement diety - 90 kapsułek -...