Zniżka 20%

zioła

owoce

żurawina

dzika

Żurawina dzika polska bez cukru 250g

Ilość: 1szt.

Żurawina według literatury była wykorzystywana przy dolegliwościach: działa dobroczynnie na układ pokarmowy, świeża czy też suszona zapobiega zaparciom, zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych, pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł, stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL), zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu, działa zbawiennie na pracę serca. Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 99,00 79,20 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Żurawina dzika polska bez cukru 250g

Żurawina jest niską krzewinką odporną na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze. Dlatego aronia zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Owoce aronii bardzo długo zachowują świeżość, a to dzięki kwasowi benzoesowemu. Z kolei kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak – z tego też powodu bardzo rzadko są one spożywane w świeżej postaci.

Żurawina według literatury była wykorzystywana przy dolegliwościach:

  • działa dobroczynnie na układ pokarmowy (ma właściwości probiotyczne – wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej, a jednocześnie niszczy szkodliwe bakterie),
  • świeża czy też suszona zapobiega zaparciom,
  • zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych (działanie antybakteryjne zawartego w niej kwasu hipuronowego, usuwającego bakterie Esherichia coli [ E. coli]),
  • pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł,
  • stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (zapobiega osadzaniu się bakterii Helicobacter pylori [H. pylori] na śluzie żołądka),
  • zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych (kwas chinowy),
  • podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL),
  • zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu,
  • chroni także mózg (spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samy zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych),
  • działa zbawiennie na pracę serca,
  • działa jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny (podawana jest dzieciom w chorobach wirusowych).

Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-08-07

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

Lato to czas, kiedy chętnie spędzamy wieczory na świeżym powietrzu. Niestety, ukąszenia owadów mogą skutecznie zepsuć te chwile relaksu. Na szczęście istnieją naturalne metody, które pomogą pomóc.

Czytaj więcej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu