Żurawina dzika polska bez cukru 250g
Żurawina według literatury była wykorzystywana przy dolegliwościach: działa dobroczynnie na układ pokarmowy, świeża czy też suszona zapobiega zaparciom, zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych, pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł, stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych, podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL), zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu, działa zbawiennie na pracę serca. Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 99,00 79,20 zł
Żurawina dzika polska bez cukru 250g
Żurawina jest niską krzewinką odporną na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze. Dlatego aronia zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Owoce aronii bardzo długo zachowują świeżość, a to dzięki kwasowi benzoesowemu. Z kolei kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak – z tego też powodu bardzo rzadko są one spożywane w świeżej postaci.
Żurawina według literatury była wykorzystywana przy dolegliwościach:
- działa dobroczynnie na układ pokarmowy (ma właściwości probiotyczne – wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej, a jednocześnie niszczy szkodliwe bakterie),
- świeża czy też suszona zapobiega zaparciom,
- zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych (działanie antybakteryjne zawartego w niej kwasu hipuronowego, usuwającego bakterie Esherichia coli [ E. coli]),
- pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł,
- stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy (zapobiega osadzaniu się bakterii Helicobacter pylori [H. pylori] na śluzie żołądka),
- zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych (kwas chinowy),
- podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL),
- zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu,
- chroni także mózg (spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samy zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych),
- działa zbawiennie na pracę serca,
- działa jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny (podawana jest dzieciom w chorobach wirusowych).
Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru
2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować
2024-04-03
Aromaty z Alembika
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
ALFA-LIPONOWY KWAS R-ALA - suplement diety - 60 kapsułek...
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również