Aronia owoc suszony 250g

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Obecność kwasu chlorogenowego (spowalniającego przyswajanie glukozy) sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków. Aronia według literatury była zalecana przy następujących dolegliwościach: przy wysokim ciśnieniu, w celu spowolnienia procesów starzenia, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem, w celu zmniejszanie skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych, dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 22,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Aronia owoc suszony 250g

Aronia to krzew bardzo łatwy w hodowli i odporny na wszelkie niedogodności atmosferyczne. Jest bardzo blisko spokrewniony zarówno z jarzębiną, jak i (co ciekawe) jabłonią oraz gruszą, ponieważ należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W Polsce hoduje się przeważnie aronię czarnoowocową, zwaną również ciemnoowocową czy po prostu czarną. To jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Cenne jest to, że owoce porzeczki mają oprócz wartości odżywczych także właściwości antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego (spowalniającego przyswajanie glukozy) sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków.

Aronia według literatury była zalecana przy następujących dolegliwościach:

  • przy wysokim ciśnieniu (owoce skutecznie je obniżają między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył),
  • w celu spowolnienia procesów starzenia, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem (działanie przeciwutleniające dzięki zawartości antocyjanów),
  • w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych i zapobiegania m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • w celu zmniejszenia skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora czy komputera),
  • łagodzeniu dolegliwości wątroby oraz trzustki,
  • w celu zmniejszanie skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych,
  • dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn,
  • by zmniejszyć niepotrzebne napięcie nerwowe.

Przygotowanie:

Herbata – suszoną aronię wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Suszona aronia doskonale nadaje się do różnego rodzaju nalewek oraz win zimowych.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj więcej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj więcej

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

2024-08-07

Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów

Lato to czas, kiedy chętnie spędzamy wieczory na świeżym powietrzu. Niestety, ukąszenia owadów mogą skutecznie zepsuć te chwile relaksu. Na szczęście istnieją naturalne metody, które pomogą pomóc.

Czytaj więcej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu