Rokitnik owoce suszone 250g
Owoce rokitnika są w czołówce, jeśli chodzi o zawartość witaminy C (plasują się zaraz za owocami dzikiej róży). Nie bez powodu Rosjanie nazywają rokitnik złotem Syberii – ma bardzo silne właściwości lecznicze. Rokitnik według literatury dzięki swoim właściwościom był zalecany: we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C (brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni), profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla wzmocnienia odporności, w celu obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych (co może skutkować chorobą wieńcową, udarem mózgu i zawałem serca), w nadciśnieniu tętniczym.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 47,00 37,60 zł
Rokitnik owoce suszone 250g
Owoce rokitnika są w czołówce, jeśli chodzi o zawartość witaminy C (plasują się zaraz za owocami dzikiej róży). Nie bez powodu Rosjanie nazywają rokitnik złotem Syberii – ma bardzo silne właściwości lecznicze. Ten kolczasty krzew rośnie dziko w Europie i Azji, ale jest też uprawiany jako roślina ozdobna. W naszym kraju rokitnik jest pod częściową ochroną.
Rokitnik według literatury dzięki swoim właściwościom był zalecany:
- we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C (brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów),
- profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla wzmocnienia odporności,
- w celu obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych (co może skutkować chorobą wieńcową, udarem mózgu i zawałem serca),
- w nadciśnieniu tętniczym i w zapobieganiu tej chorobie,
- w zapobieganiu krwawieniom (owoce są bogate w witaminę K niezbędną do produkcji w wątrobie protrombiny, która odgrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi).
Przygotowanie:
Suszone owoce rokitnika można dodawać do owsianki i innych potraw, aby nadać im kwaskowatą nutę. Można sporządzić napar i wypić go razem z owocami. Owoce można też zmielić – dodawać do koktajli, deserów, soków, herbaty.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-10-11
Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-08-07
Naturalne sposoby na odstraszanie i ukąszenia owadów
2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru
2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować
2024-04-03
Aromaty z Alembika
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
ZESTAW: Jedz i żyj KETO - 270 przepisów praktyczne porady...
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również