Ryż brązowy Basmati 500g

Masa netto: 500g

Ryż basmati ma delikatne, długie i smukłe ziarna, które podczas gotowania stają się sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję, wygląda bardzo wykwintnie, a przy tym może być zdrowym urozmaiceniem dań obiadowych.

Cena brutto 17,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Ryż brązowy basmati

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Ryż stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jednym z popularnych gatunków jest jego szlachetna odmiana – basmati. Na rynku dostępny jest biały, oczyszczony ryż basmati oraz brązowy – dużo bogatszy w witaminy z grupy B, także E i K oraz składniki mineralne i błonnik znajdujące się w nieusuniętej łupince. Ta odmiana charakteryzuje się niższym niż tradycyjny ryż indeksem glikemicznym. Dlatego mogą go spożywać m.in. diabetycy oraz osoby odchudzające się. 

Ryż basmati ma delikatne, długie i smukłe ziarna, które podczas gotowania stają się sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję, wygląda bardzo wykwintnie, a przy tym może być zdrowym urozmaiceniem dań obiadowych.

Jest wiele ciekawych przepisów kuchni azjatyckiej na smaczne wykorzystanie ryżu. Można go połączyć z warzywami, a nawet z zieloną soczewicą.

Jak ugotować ryż, by był sypki?

Zawsze pamiętajmy, by nie gotować ryżu w woreczkach. Przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać – aż do momentu, gdy woda stanie się przejrzysta.

Przygotowanie:

Do zimnej, osolonej wody wsypujemy ryż, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie się wydobywać. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować dalej. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, trzeba całkowicie przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 12–15 minut.

Dowiedz się więcej...

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

2022-05-19

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zbyt duża liczba bakterii bądź jelito cienkie zasi [...]

Czytaj więcej

Celiakia – choroba z zaburzeń trawienia i wchłaniania. Zalecenia dietetyczne

2021-12-21

Celiakia – choroba z zaburzeń trawienia i wchłaniania. Zalecenia dietetyczne

Celiakia – (inne nazwy to: glutenozależna choroba trzewna, enteropatia glutenowrażliwa lub sprue nietropikalna) – to przewlekła, wielonarządowa choroba o podłożu autoimmunologicznym i genetyczn [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu