Ryż brązowy Basmati 500g
Ryż basmati ma delikatne, długie i smukłe ziarna, które podczas gotowania stają się sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję, wygląda bardzo wykwintnie, a przy tym może być zdrowym urozmaiceniem dań obiadowych.
Cena brutto 17,00 zł
Ryż brązowy basmati
Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych
Ryż stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jednym z popularnych gatunków jest jego szlachetna odmiana – basmati. Na rynku dostępny jest biały, oczyszczony ryż basmati oraz brązowy – dużo bogatszy w witaminy z grupy B, także E i K oraz składniki mineralne i błonnik znajdujące się w nieusuniętej łupince. Ta odmiana charakteryzuje się niższym niż tradycyjny ryż indeksem glikemicznym. Dlatego mogą go spożywać m.in. diabetycy oraz osoby odchudzające się.
Ryż basmati ma delikatne, długie i smukłe ziarna, które podczas gotowania stają się sypkie. Po przygotowaniu ma lekką, puszystą konsystencję, wygląda bardzo wykwintnie, a przy tym może być zdrowym urozmaiceniem dań obiadowych.
Jest wiele ciekawych przepisów kuchni azjatyckiej na smaczne wykorzystanie ryżu. Można go połączyć z warzywami, a nawet z zieloną soczewicą.
Jak ugotować ryż, by był sypki?
Zawsze pamiętajmy, by nie gotować ryżu w woreczkach. Przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać – aż do momentu, gdy woda stanie się przejrzysta.
Przygotowanie:
Do zimnej, osolonej wody wsypujemy ryż, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie się wydobywać. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować dalej. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, trzeba całkowicie przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 12–15 minut.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-02
Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!
2023-02-03
Sylimaryna, sylimarol i ostropest
2022-07-08
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)
2022-07-08
E-dodatki do żywności (cz. I)
2022-05-19
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
2021-12-21
Celiakia – choroba z zaburzeń trawienia i wchłaniania. Zalecenia dietetyczne
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
BACTERIS - Bakterie probiotyczne - suplement diety - 30...