Kasza Kuskus 500g

Kasza kuskus wywodzi się z krajów północno-zachodniej Afryki, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kuskus w zasadzie bardziej przypomina makaron niż kaszę.

Cena brutto 16,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Kasza kuskus wywodzi się z krajów północno-zachodniej Afryki, gdzie jest podstawą codziennej diety. Kuskus w zasadzie bardziej przypomina makaron niż kaszę. Powstaje w wyniku zmieszania pszennej mąki makaronowej typu semolina, wody i dodatków. Tak masę „przesiewa się” przez sito, a ukształtowane w ten sposób ziarna podgotowuje się na parze i suszy. Kuskus stanowi wartościowy dodatek nie tylko do dań obiadowych, ale także przyrządza się z niego słodkie desery.

Jest dobrym źródłem wartościowego, roślinnego białka, błonnika, witamin i minerałów. Kuskus jest niskokaloryczny, a przy tym nie zawiera za dużo tłuszczu, sodu ani cholesterolu. Kasza kuskus pomimo niskiego indeksu glikemicznego łatwo zaspokaja głód. Już jedna porcja kuskusu w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na selen, wzmacniając system odpornościowy i zwalczając wolne rodniki.

Dowiedz się więcej...

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu