Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych
Kasza bulgur stanowi elementarny składnik codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest wciąż mało popularna. Dlatego warto urozmaicać swoje posiłki, włączając bulgur do menu.
Czy wiesz, że…
Bulgur właściwie nie jest typową kaszą. Wytwarza się go z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw się gotuje, następnie suszy, a na koniec – rozdrabnia. Kasza bulgur powstaje z ziaren nieoczyszczonych, ma kolor żółtobrązowy, a w smaku delikatnie przypomina orzechy.
Kasza bulgur jest bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Zawiera również minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo oraz witaminy – z grupy B oraz A, E i K.
Bulgur charakteryzuje się wyrazistym smakiem, pasuje do warzyw i sosów, ponieważ dobrze chłonie ich aromaty. Ten rodzaj kaszy warto podać z sosem grzybowym, podsmażoną cebulką lub podduszonymi warzywami: bakłażanem, papryką, pomidorami czy cukinią.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-03-21
Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?
2023-02-03
Sylimaryna, sylimarol i ostropest
2022-09-29
E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
2022-07-26
Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?
2022-07-08
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również