Niepalona kasza gryczana 100% - 1 kg

Ilość: 1szt.

Niepalona kasza gryczana 100% - 1 kg Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych. Niepalona, tzw. biała kasza gryczana, pochodząca z polskich upraw. Nie zawiera GMO, glifosatu, a przy jej uprawie nie stosowano żadnych nawozów sztucznych, ani jakichkolwiek chemicznych środków uprawy roślin. Masa netto: 1 kg

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów. 

Cena brutto 24,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Niepalona kasza gryczana 100% – 1 kg

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Niepalona, tzw. biała kasza gryczana pochodząca z polskich upraw. Nie zawiera GMO, glifosatu, a przy jej uprawie nie stosowano żadnych nawozów sztucznych, ani jakichkolwiek chemicznych środków uprawy roślin.

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów. W skład wchodzą także witaminy z grupy B, witaminy E i K, a także: magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Kasza gryczana polecana jest osobom zmagającym się z chorobami jelit i żołądka. Regularne jej spożywanie pomaga uporać się z zaparciami i innymi typowymi dolegliwościami trawiennymi. Zawarta w kaszy gryczanej rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiega chorobom układu krwionośnego. Kaszę gryczaną diabetycy powinni włączyć do swojego menu, ponieważ błonnik w niej zawarty spowalnia proces uwalniania się glukozy do krwi. 

Masa netto: 1 kg

Dowiedz się więcej...

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu