

Curry jako przyprawa najbardziej kojarzy się z przygotowywaniem kurczaka. Jednak znakomicie nadaje orientalnego smaku także innym daniom. Pasuje do tych mięsnych, jak i warzywnych, a także ryb i zup.
Cena brutto 10,00 zł
Curry bez soli (bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków)
Curry jako naturalna mieszanka różnych przypraw może mieć wiele odsłon. Wszystko zależy od tego, gdzie powstała. Co więc wchodzi w skład tej orientalnej przyprawy kojarzącej się z kuchnią indyjską? Najczęściej używane składniki to:
• kurkuma – główne źródło minerałów, a poza tym witamin: C, B1, B3, B9, B2; szczególnie ceniona jest za to, że wzmacnia odporność – to ona odpowiada za charakterystyczny smak i jasny kolor przyprawy;
• imbir – przede wszystkim rozrzedza krew, a poza tym działa rozgrzewająco, przeciwbólowo (na przykład na stawy), leczy przeziębienia i inne infekcje wirusowe, łagodzi mdłości;
• chili – pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej;
• czosnek – naturalny antybiotyk, działa antybakteryjnie;
• pieprz – działanie moczopędne, przeciwutleniające i przeciwreumatyczne;
• cynamon – wzmacnia odporność i chroni przed zachorowaniami;
• kolendra – wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
Curry jest też bardzo bogatym źródłem żelaza pomocnym przy leczeniu anemii.
Curry – jak stosować?
Curry jako przyprawa najbardziej kojarzy się z przygotowywaniem kurczaka. Jednak znakomicie nadaje orientalnego smaku także innym daniom. Pasuje do tych mięsnych, jak i warzywnych, a także ryb i zup. Wegetarianie mogą doprawić tą przyprawą tofu, dzięki czemu zyska ono wyraźniejszy smak. Dania z ryżu to klasyka, jeśli chodzi o używanie curry. Przyprawa ta to także główny składnik sosów czy dipów, których możemy używać również do sałatek. Aby curry zachowało swoje właściwości, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku (w ten sposób unikniemy wchłaniania przez przyprawę wilgoci) i bez dostępu do dziennego światła.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2022-08-05
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również