Pieprz czarny ziarno 50g
Pieprz czarny dzięki zawartości piperyny działa… odchudzająco – zapasy tłuszczu poprzez działanie tego składnika są intensywniej spalane, a powstawanie nowych komórek tłuszczowych jest znacznie opóźnione. Piperyna powoduje także łatwiejsze i szybsze przyswajanie różnych składników odżywczych z pożywienia. Poza tym pomaga ona w pobudzaniu układu odpornościowego i procesie oczyszczania organizmu.
Cena brutto 8,40 zł
Pieprz czarny (Piper nigrum L.) to roślina tropikalna, której (zdawałoby się) nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Pieprz wywodzi się z południowo-wschodnich Indii. Z wysuszonych na słońcu niedojrzałych owoców pieprzu czarnego uzyskuje się właśnie tę pikantną i aromatyczną przyprawę (z owoców na różnych stopniach dojrzałości poddawanych marynowaniu czy gotowaniu otrzymuje się także pieprz biały, czerwony i zielony). Ziarna pieprzu czarnego zawierają: żelazo, wapń i magnez, a także białko, tłuszcz, błonnik i olejki eteryczne. Poza tym, że obok soli pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do różnych potraw, to dawno temu był prawdziwym czarnym złotem – i nie ma w tym przesady! A to dlatego, że na przykład w średniowieczu był używany jako forma zapłaty. Oprócz wykorzystania kulinarnego, pieprz czarny stosuje się do niwelowania objawów wielu chorób i dolegliwości.
Pieprz czarny dzięki zawartości piperyny działa… odchudzająco – zapasy tłuszczu poprzez działanie tego składnika są intensywniej spalane, a powstawanie nowych komórek tłuszczowych jest znacznie opóźnione. Piperyna powoduje także łatwiejsze i szybsze przyswajanie różnych składników odżywczych z pożywienia. Poza tym pomaga ona w pobudzaniu układu odpornościowego i procesie oczyszczania organizmu. Pieprz czarny działa także moczopędnie oraz jest polecany na problemy żołądkowe (a to dzięki zastosowaniu nalewki o nazwie „pieprzówka”). Nie będzie w tym przesady, jeśli powiemy, że pieprz czarny ma pozytywne działanie nie tylko na ciało człowieka, ale i na umysł – zwiększa koncentrację. Zbawienne jest połączenie czarnego pieprzu i kurkumy – ma udowodnione działanie antyrakowe, łagodzi stany zapalne stawów i zmniejsza ich ból, łagodzi stany depresyjne.
Pieprz czarny, aby użyć go do potraw, można zmielić albo stosować całe kulki (do smażącej się czy gotującej potrawy). Poza tym używa się go do sałatek, jaj, ryb, zup, wędlin etc.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-08-20
Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych
2024-01-02
Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-06-06
Antybiotyczna żywność
2023-05-31
Prozdrowotna kuchnia azjatycka
2023-03-06
Babka jajowata i babka płesznik
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również