Pyłek pszczeli selekcjonowany - rzepak - 250g
Polski produkt pszczeli najwyższej jakości rekomendowany przez miesięcznik Zdrowie bez leków oraz Polską Akademię Zdrowia.
Cena brutto 39,00 zł
Pyłek pszczeli z rzepakiem
Pyłek pszczeli – zwany także „chlebem pszczelim” lub ambrozją – jest głównym źródłem pożywienia dla pszczół. Stanowi on kluczowy element wyżywienia tych pożytecznych owadów, dostarczając esencjonalnych składników odżywczych i minerałów niezbędnych do produkcji mleczka pszczelego. W ten sposób umożliwia pszczelej rodzinie przetrwanie trudnych, zimowych miesięcy. Pyłek pszczeli zbierany głównie przez robotnice pszczoły miodnej (Apis mellifera), pozyskiwany jest z kwiatów. Dzięki pszczołom także i człowiek może czerpać z cudownych właściwości pyłku pszczelego, który nabiera unikalnych właściwości w zależności od tego, z którego kwiatu i o której porze roku został zebrany.
Korzyści z przyjmowania pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera: białka, aminokwasy (zarówno endo-, jak i egzogenne), kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B, a także: A, D i C), enzymy i koenzymy, składniki mineralne (np.: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo, miedź, selen, cynk i inne) oraz flawonoidy.
Dzięki bogatemu składowi pyłek pszczeli jest cennym suplementem diety. Może przyczynić się do poprawy odporności, wspomóc zdrowie układu pokarmowego czy wesprzeć organizm w walce ze stanami zapalnymi. Pyłek pszczeli jest także cennym suplementem dla: sportowców, rekonwalescentów oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a to ze względu na wysoką zawartość białka i innych składników odżywczych.
Pyłek pszczeli jest zwykle bezpieczny dla większości osób, jednak niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni. Osoby mogące być podatne na takie uczulenia, powinny zachować ostrożność.
Pyłek pszczeli selekcjonowany – rzepak
Skład pyłku, właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza mogą się różnić w zależności od roślin, z których został pyłek zebrany. Pyłek pszczeli może mieć zmienny skład, jeśli został pozyskany z różnych obszarów i w różnych porach roku.
Rzepak (Brassica napus) jest oleistą rośliną z rodziny krzyżowych, podobnie jak: brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rzepa, gorczyca czy chrzan. Uprawa rzepaku (zwanego także „oliwką północy”) stanowi 90 proc. wszystkich upraw roślin oleistych w Polsce. Rzepak jest także cenioną rośliną miododajną o dużym znaczeniu w pszczelarstwie.
Pyłek pszczeli rzepakowy to produkt wiosenny. Piękne, żółte pola rzepakowe w pełnej krasie możemy podziwiać w maju. Właściwości pyłku pozyskiwanego z wiosennego rzepaku, skupiają się w dużej mierze na dolegliwościach wokół układu krążenia, choć oczywiście nie tylko.
Niektóre składniki czynne rzepaku
Rzepak ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-3) oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wspomnieć, że olej rzepakowy wyróżnia się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 (proporcje 2:1). Roślina zawiera: witaminy z grupy B; witaminy C, A, E, K, sterole roślinne, glukozynolany, a także: potas, magnez i selen.
Przeciwutleniacze zawarte w pyłku pszczelim z rzepaku, do których należą witaminy C i E, pomagają wspierać urodę i zdrowie skóry poprzez neutralizację wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Pyłek pszczeli z rzepaku jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom. Ponadto pyłek pszczeli z rzepaku zawiera wiele cennych witamin i minerałów, co może pomóc osobom, które mają trudności z dostarczeniem tych składników odżywczych wraz z codzienną dietą.
Jak stosować pyłek pszczeli z rzepaku
Zalecaną dawkę pyłku przed połknięciem należy dokładnie przeżuć, dzięki czemu organizm efektywniej wchłonie i przyswoi dobroczynne składniki. Pyłek można wcześniej zmieszać z wodą.
Wyprodukowano dla:
MGM Biznes Sp. z o.o.
ul. Wróblewskiego 19a
97-578 Łódź
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-05-09
Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również