Pyłek pszczeli selekcjonowany - wrzos - 250g
Polski produkt pszczeli najwyższej jakości rekomendowany przez miesięcznik Zdrowie bez leków oraz Polską Akademię Zdrowia.
Cena brutto 39,00 zł
Pyłek pszczeli z wrzosem
Pyłek pszczeli – zwany także „chlebem pszczelim” lub ambrozją – jest głównym źródłem pożywienia dla pszczół. Stanowi on kluczowy element wyżywienia tych pożytecznych owadów, dostarczając esencjonalnych składników odżywczych i minerałów niezbędnych do produkcji mleczka pszczelego. W ten sposób umożliwia pszczelej rodzinie przetrwanie trudnych, zimowych miesięcy. Pyłek pszczeli zbierany głównie przez robotnice pszczoły miodnej (Apis mellifera), pozyskiwany jest z kwiatów. Dzięki pszczołom także i człowiek może czerpać z cudownych właściwości pyłku pszczelego, który nabiera unikalnych właściwości w zależności od tego, z którego kwiatu i o której porze roku został zebrany.
Korzyści z przyjmowania pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera: białka, aminokwasy (zarówno endo-, jak i egzogenne), kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B, a także: A, D i C), enzymy i koenzymy, składniki mineralne (np.: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo, miedź, selen, cynk i inne) oraz flawonoidy.
Dzięki bogatemu składowi pyłek pszczeli jest cennym suplementem diety. Może przyczynić się do poprawy odporności, wspomóc zdrowie układu pokarmowego czy wesprzeć organizm w walce ze stanami zapalnymi. Pyłek pszczeli jest także cennym suplementem dla: sportowców, rekonwalescentów oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a to ze względu na wysoką zawartość białka i innych składników odżywczych.
Pyłek pszczeli jest zwykle bezpieczny dla większości osób, jednak niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni. Osoby mogące być podatne na takie uczulenia, powinny zachować ostrożność.
Pyłek pszczeli selekcjonowany – wrzos
Skład pyłku, właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza mogą się różnić w zależności od roślin, z których pyłek został zebrany. Pyłek pszczeli może mieć zmienny skład, jeśli został pozyskany z różnych obszarów i w różnych porach roku.
Wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris) to niewielki, wiecznie zielony krzew należący do rodziny wrzosowatych. Wrzosy są typowe dla obszarów o klimacie umiarkowanym, takich jak Europa. Pyłek pszczeli wrzosowy to produkt późnoletni i wczesnojesienny. Wrzos jest przyjemny w zapachu i w smaku, co przekłada się na jakość pyłku pszczelego.
Właściwości pyłku pozyskiwanego z letnio-jesiennego wrzosu skupiają się w dużej mierze na dolegliwościach wokół układu moczowego, choć oczywiście nie tylko.
Niektóre składniki czynne wrzosu
Wrzos zawiera: garbniki, kwasy organiczne (np.: fumarowy, chlorogenowy, kawowy), goryczkę, śladowe ilości olejku eterycznego, flawonoidy (kwercetynę, mirycetynę, luteolinę), fenolokwasy, śluzy, sole mineralne i triterpeny.
Wrzos ma wiele zastosowań leczniczych. Znany jest ze swoich właściwości moczopędnych i antyseptycznych. Tradycyjnie wykorzystywany był do leczenia infekcji dróg moczowych, takich jak zapalenie pęcherza. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest skuteczny w leczeniu różnych stanów zapalnych. Wykazuje też właściwości moczopędne. Łagodzi stany zapalne dróg moczowych i nerek, a także może przeciwdziałać obrzękom poprzez usprawnienie procesów wydalania płynów z organizmu.
Pyłek pszczeli z wrzosu wspomaga układ immunologiczny, pomagając organizmowi w walce z infekcjami – w tym z chorobami układu oddechowego. Może również łagodzić objawy nieżytu układu oddechowego, takie jak kaszel czy katar. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, toksyn i innych szkodliwych substancji prowadzących do zatrucia. Choć pyłek pszczeli z wrzosu nie jest typowym antidotum na zatrucia, może wspomagać naturalne mechanizmy detoksykacyjne organizmu.
Pyłek pszczeli z wrzosu – dzięki bogatemu profilowi składników odżywczych – może wspierać zdrowie układu nerwowego. Suplementacja pyłkiem pszczelim z wrzosu łagodzi objawy lekkiego wyczerpania nerwowego, takie jak: zmęczenie, brak energii czy obniżony nastrój.
Jak stosować pyłek pszczeli z wrzosu
Zalecaną dawkę pyłku przed połknięciem należy dokładnie przeżuć, dzięki czemu organizm efektywniej wchłonie i przyswoi dobroczynne składniki. Pyłek można wcześniej zmieszać z wodą.
Wyprodukowano dla:
MGM Biznes Sp. z o.o.
ul. Wróblewskiego 19a
97-578 Łódź
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-05-09
Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również