Pyłek pszczeli selekcjonowany - gryka - 250g
Polski produkt pszczeli najwyższej jakości rekomendowany przez miesięcznik Zdrowie bez leków oraz Polską Akademię Zdrowia.
Cena brutto 39,00 zł
Pyłek pszczeli z gryką
Pyłek pszczeli – zwany także „chlebem pszczelim” lub ambrozją – jest głównym źródłem pożywienia dla pszczół. Stanowi on kluczowy element wyżywienia tych pożytecznych owadów, dostarczając esencjonalnych składników odżywczych i minerałów niezbędnych do produkcji mleczka pszczelego. W ten sposób umożliwia pszczelej rodzinie przetrwanie trudnych, zimowych miesięcy. Pyłek pszczeli zbierany głównie przez robotnice pszczoły miodnej (Apis mellifera), pozyskiwany jest z kwiatów. Dzięki pszczołom także i człowiek może czerpać z cudownych właściwości pyłku pszczelego, który nabiera unikalnych właściwości w zależności od tego, z którego kwiatu i o której porze roku został zebrany.
Korzyści z przyjmowania pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera: białka, aminokwasy (zarówno endo-, jak i egzogenne), kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B, a także: A, D i C), enzymy i koenzymy, składniki mineralne (np.: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo, miedź, selen, cynk i inne) oraz flawonoidy.
Dzięki bogatemu składowi pyłek pszczeli jest cennym suplementem diety. Może przyczynić się do poprawy odporności, wspomóc zdrowie układu pokarmowego czy wesprzeć organizm w walce ze stanami zapalnymi. Pyłek pszczeli jest także cennym suplementem dla: sportowców, rekonwalescentów oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a to ze względu na wysoką zawartość białka i innych składników odżywczych.
Pyłek pszczeli jest zwykle bezpieczny dla większości osób, jednak niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni. Osoby mogące być podatne na takie uczulenia, powinny zachować ostrożność.
Pyłek pszczeli selekcjonowany – gryka
Skład pyłku, właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza mogą się różnić w zależności od roślin, z których został zebrany. Pyłek pszczeli może mieć zmienny skład, jeśli został pozyskany z różnych obszarów i w różnych porach roku.
Pyłek pszczeli gryczany to produkt letni – gryka kwitnie od ok. 25 czerwca do 20 lipca.
Właściwości pyłku pozyskiwanego z letniej gryki, skupiają się w dużej mierze na dolegliwościach wokół układu sercowo-naczyniowego, choć oczywiście nie tylko.
Niektóre składniki czynne gryki
W nasionach gryki, które zwykle są spożywane w formie gotowanej kaszy, znajduje się wiele składników odżywczych, oto niektóre z nich: wartościowe i dobrze przyswajalne białko, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy (rutyna, kwercetyna), witaminy z grupy B, witaminy E i K oraz sole mineralne: magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
Gryka (Fagopyrum esculentum) to jednoroczna roślina z rodziny rdestowatych. Pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiana od tysięcy lat, a jej popularność rozniosła się na cały świat i hoduje się ją tam, gdzie panuje klimat umiarkowany. Kwiaty gryki są doskonałym źródłem nektaru dla pszczół, zaś jej orzeszki, nasiona, czyli kasza gryczana (często błędnie nazywane zbożem) to zdrowy przysmak dla ludzi.
Gryka nie zawiera glutenu, więc polecana jest osobom, które go unikają, jak również ludziom cierpiącym na celiakię lub nietolerancję glutenu.
Błonnik, który występuje w gryce w wysokich ilościach, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne dla osób odchudzających się, gdyż kasza gryczana pomaga oczyścić jelita, wpływając korzystnie na poprawne wchłanianie składników odżywczych. Błonnik w gryce pomaga regulować poziom cukru we krwi, będąc świetnym uzupełnieniem diety dla diabetyków. Błonnik obecny w pyłku pszczelim z gryki wpływa na poprawę trawienia, pobudzając perystaltykę jelit i utrzymując prawidłową florę bakteryjną w jelitach,
Witaminy z grupy B – zwłaszcza B6 i B12 – obecne w pyłku pszczelim z gryki, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mogą pomóc w poprawie koncentracji i pamięci, a także w złagodzeniu objawów stresu i depresji.
Pyłek pszczeli z gryki zawiera flawonoidy (rutynę i kwercetynę). Rutyna szczególnie znana jest ze swojego wpływu na poprawę zdrowia naczyń krwionośnych. Wzmacnia ich ścianki naczyń i zapobiega uszkodzeniom, zmniejszając ryzyko chorób serca. Z kolei kwercetyna ma działanie przeciwzapalne, które może pomóc w redukcji stanów zapalnych.
Jak stosować pyłek pszczeli z gryki
Zalecaną dawkę pyłku przed połknięciem należy dokładnie przeżuć, dzięki czemu organizm efektywniej wchłonie i przyswoi dobroczynne składniki. Pyłek można wcześniej zmieszać z wodą.
Wyprodukowano dla:
MGM Biznes Sp. z o.o.
ul. Wróblewskiego 19a
97-578 Łódź
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-05-09
Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również