Pyłek pszczeli 200g

Cena brutto 29,90 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli (kwiatowy) to ważny składnik pożywienia pszczół. Stanowi on źródło substancji odżywczych i mineralnych niezbędnych pszczołom do produkcji mleczka pszczelego. Z kolei mleczko pszczele jest pokarmem dla pszczelich larw. Mleczko pszczele to galaretowata, perłowobiała substancja o konsystencji gęstej śmietany, produkowana przez młode pszczoły robotnice.

Pyłek kwiatowy powstaje w następujący sposób: pszczoły robotnice zbierają z kwiatów roślin miododajnych pyłek, mieszają go z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek (obnóży) przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach. Składają je w komórkach plastra, w których zostaje ubity i zasklepiany miodem oraz woskiem. Potem następuje fermentacja beztlenowa, w wyniku której powstaje pierzga – źródło pokarmu dla pszczelej rodziny.

Pyłek pszczeli (kwiatowy) jako pokarm stanowiący wyżywienie pszczół jest bogatym źródłem biologicznie aktywnych substancji, takich jak: aminokwasy, białka, cukry, tłuszcze, flawonoidy, karotenoidy, enzymy, kwasy tłuszczowe, witaminy czy sole mineralne (m.in.: potas, cynk, magnez, żelazo).

Pyłek pszczeli pozwala zaspokoić potrzeby pokarmowe pszczół, jak również pomaga tworzyć zapasy w okresie głodu.

Jest to bardzo cenny pszczeli produkt, który powinien stanowić element profilaktyki zdrowotnej. Pyłek jest pomocny w leczeniu: alergii, przerostu prostaty, choroby wrzodowej dwunastnicy. Pomaga rozładować stres i uspokaja.

Jak stosować pyłek?

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Dobrze jest pyłek rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuć go przed połknięciem.

Dowiedz się więcej...

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

2024-05-09

Apiterapia – leczenie produktami pochodzącymi od pszczół

Apiterapia jest metodą leczenia za pomocą różnych produktów, które są wytwarzane przez pszczoły. Wykorzystuje się nie tylko miód, ale także jad pszczeli oraz propolis. Zobacz jak działa.

Czytaj więcej

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

2023-03-13

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami: – Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]

Czytaj więcej

Miód – nektar dla ciała i duszy

2023-01-18

Miód – nektar dla ciała i duszy

Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]

Czytaj więcej

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

2023-01-04

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]

Czytaj więcej

Karob – mączka chleba świętojańskiego

2022-12-07

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]

Czytaj więcej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu