Żywienie optymalne

Książka została napisana w oparciu o pierwszą publikację Autora wydaną w roku 1990 pod tym samym tytułem. Obecna wersja jest rozszerzona, zaktualizowana, uzupełniona o nowe informacje, a także uwzględnia doświadczenia minionego dziesięciolecia.

Cena brutto 49,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnia sztuka w magazynie

ŻYWIENIE OPTYMALNE omawia przystępnie i popularnie zasady diety stworzonej przez Jana Kwaśniewskiego. Książka została napisana w oparciu o pierwszą publikację Autora wydaną w roku 1990 pod tym samym tytułem. Obecna wersja jest rozszerzona, zaktualizowana, uzupełniona o nowe informacje, a także uwzględnia doświadczenia minionego dziesięciolecia.

W efekcie Czytelnik otrzymuje praktyczny poradnik, z którego dowie się, jak stosować dietę optymalną w codziennym życiu. Książka uczy, kiedy jeść, co i ile, omawia, jak żywienie optymalne wpływa na ludzi zdrowych i dlaczego można wyleczyć się tą dietą z cukrzycy, miażdżycy i innych ciężkich chorób. Zawiera jadłospisy i przepisy kulinarne oraz tabele wartości odżywczych produktów spożywczych.

Wnosi wiele nowych, cennych informacji i zaleceń żywieniowych, których nie ma w żadnej innej książce J. Kwaśniewskiego.

Jan Kwaśniewski

Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.

Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.

Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.

Dowiedz się więcej...

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj więcej

Dieta w chorobie wrzodowej

2024-10-29

Dieta w chorobie wrzodowej

Współczesna medycyna podaje, że przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Jak z nią walczyć?

Czytaj więcej

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

2024-10-17

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

Sprawdź czym jest stan zapalny w organizmie, co go wywołuje i jak możemy go pokonać naturalnymi metodami.

Czytaj więcej

Bioradix na niedobór żelaza

2024-10-16

Bioradix na niedobór żelaza

Na świecie na niedobór żelaza cierpi nawet ponad 1 mld ludzi. Jest on poważnym problemem zdrowotnym prowadzącym do niedokrwistości i anemii. Sprawdź, co może pomóc.

Czytaj więcej

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj więcej

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię