Czosnek dobry na wszystko D,B3

Autor: Edgar Brown

Z książki tej dowiecie się wszystkiego o właściwościach leczniczych czosnku. Jest ich naprawdę wiele:

  • przeciwdziałanie chorobom serca
  • obniżanie ciśnienia krwi
  • regulacja poziomu glukozy u osób z cukrzycą
  • stymulacja układu odpornościowego
  • działanie przeciwbakteryjne.

Znajdziecie tu również wiele ciekawostek oraz prostych przepisów na smaczne dania z dodatkiem czosnku.

Cena brutto 24,99 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnie 4 produkty w magazynie

Czosnek dobry na wszystko – Autor: Edgar Brown

Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę.

Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji.

W książce „Czosnek dobry na wszystko” znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać go organizmowi.

Spośród wielu roślin leczniczych czosnek (jego łacińska nazwa to Allium sativum) jest prawdopodobnie jedyną, której skutecz­ność została tak skrupulatnie potwierdzona badaniami. Stosowano go do celów leczniczych już w epoce kamienia. Pierwsze zapiski na jego temat pochodzą sprzed około 4,5 tysiąca lat! Czosnek był i jest nadal używany w Europie, Rosji, na Bałkanach, w Chinach, Indiach i Egipcie. Uważa się, że roślina ta pochodzi z krajów orien­talnych. Wiele cywilizacji traktowało czosnek po prostu jak przy­prawę. To warty podkreślenia fakt, kiedy dyskutujemy o jego bez­pieczeństwie.

Badania nad czosnkiem trwają od dziesięcioleci, ale to podczas ostatniej dekady nauka poczyniła w tej kwestii postępy. Nie moż­na już zaprzeczyć, że czosnek ma właściwości lecznicze.

Przekonywających dowodów, że roślina ta może chronić przed chorobami serca, dostarczyło już tzw. Badanie Siedmiu Krajów.

Dowiedz się więcej...

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj więcej

Antybiotyczna żywność

2023-06-06

Antybiotyczna żywność

Natura od zarania dziejów pozwala nam czerpać garściami z jej bogatego menu, a człowiek – obserwując świat wokół niego – dostrzegł, co pomaga, a co szkodzi. Czy wiecie że… Już 7–9 tys. lat temu [...]

Czytaj więcej

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

2023-04-03

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

Oliwa, czyli olej z oliwek, to jeden z najbardziej popularnych produktów prozdrowotnych. Podstawa diety śródziemnomorskiej, która przez wiele towarzystw naukowych czy autorytetów z dziedziny medy [...]

Czytaj więcej

Przyprawy zimowe

2023-01-20

Przyprawy zimowe

Karnawał jest to czas, w którym nasze stoły są bardziej suto zastawione, aniżeli zazwyczaj – stąd zagrożenie przejedzenia. Przygotowując pyszne posiłki można jednak połączyć przyjemne z pożyteczn [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Czarny czosnek – recepta na  długowieczność

2022-09-05

Czarny czosnek – recepta na długowieczność

O czosnku (Allium sativum L.) w zasadzie napisano już wszystko. To popularny specyfik stosowany od dawna w gastronomii oraz naturalnej medycynie. Dziś jednak chciałbym Państwu przybliżyć temat cz [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu