Kiszony Kalafior 900 g RawForest

Masa netto: 900g

Kiszony kalafior nie zawiera sztucznych konserwantów. Łączy w sobie różnorodne walory smakowe składników oraz ich działanie prozdrowotne. Kalafior, marchew, brokuł, czosnek, chrzan i koper (z dodatkiem soli kłodawskiej) dzięki procesowi kiszenia zachowały swoje wszystkie witaminy i inne substancje odżywcze. A należą do nich:

witaminy z grupy B oraz witamina A, C, K i E;

wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo;

substancje przeciwzapalne;

karotenoidy;

przeciwutleniacze;

wysokiej jakości białko roślinne.

Cena brutto 20,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Kiszony kalafior to  zdrowa samodzielna przekąska, ale także dodatek do różnych dań – również w formie przystawki. Smaczna kiszonka to alternatywa dla tych, którzy są „warzywnymi niejadkami” i warzywa w formie surowej niekoniecznie należą do ich ulubionych pozycji w menu.

Zalety kiszonek znane są w wielu rejonach świata. Dziś moda na nie i powrót do zdrowej tradycji skutkuje kiszeniem różnych warzyw – także tych mniej tradycyjnych. Proces fermentacji sprawia, że kiszone warzywa:

działają antybakteryjnie;

działają antywirusowo;

chronią przed grzybicami,

dzięki odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit wzmacniają odporność;

wspomagają prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i procesów trawiennych;

ułatwiają utrzymanie diety redukcyjnej i intensyfikują jej efekty (m.in. dzięki zawartości probiotyków);

obniżają poziom cholesterolu;

mają mało kalorii.

Dowiedz się więcej...

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj więcej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj więcej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Sięgnij po kiszonki

2023-12-28

Sięgnij po kiszonki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kiszonek. Jest to jeden z najstarszych sposobów na zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, a przy okazji metoda na jakże smaczne i zdrowe przysmaki. Moje poko [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu