Herbata zielona, Sencha imbir-cytryna 50g

Masa netto: 50g

Sencha imbir-cytryna

Sencha to podstawowa odmiana japońskiej zielonej herbaty, intensywna w smaku i pobudzająca.  Jest obecnie najbardziej charakterystyczną dla Japonii herbatą stanowiącą aż 80 proc. produkcji wśród wszystkich herbat. Jest bardzo popularna dzięki wysokiej jakości i przystępnej cenie. Jej nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „zaparzaną herbatę”.

Cena brutto 16,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Sencha imbir-cytryna

Sencha to podstawowa odmiana japońskiej zielonej herbaty, intensywna w smaku i pobudzająca.  Jest obecnie najbardziej charakterystyczną dla Japonii herbatą stanowiącą aż 80 proc. produkcji wśród wszystkich herbat. Jest bardzo popularna dzięki wysokiej jakości i przystępnej cenie. Jej nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza „zaparzaną herbatę”.

W sprzedaży można często spotkać „chińską senchę”, szczególnie dotyczy to mieszanek herbat aromatyzowanych. Nie wpływa to jednak na jakość herbaty, gdyż chińska sencha przygotowywana jest dokładnie wg tradycyjnych wytycznych i prawideł obowiązujących na terenie Japonii. Choć oryginalnie sencha wywodzi się z Japonii, to herbata powstaje także na terenie herbacianych plantacji w Chinach. Bardzo popularnym terytorium uprawy chińskiej senchy jest prowincja Zhejiang, ogród Jiufeng.

Historia herbaty sencha

Herbata sencha bierze swój początek w XVIII-wiecznej Japonii, a jej historia zaczyna się od tego, gdy stary handlarz herbaty o imieniu Baisao lub Ko Yugai wprowadził do sprzedaży w japońskim Kioto swoją autorską herbatę o nazwie sencha (1735 r.). Herbata różniła się od innych tym, że była uprzednio ugotowana. Herbaciane liście umieszczane były we wrzątku i gotowane na wolnym ogniu. Baisao opracował metodę tak, że w odróżnieniu od popularnej wówczas matchy potrafił uniknąć zmielenia liści herbaty na drobny proszek, a dzięki poddaniu liści działaniu wysokiej temperatury był w stanie pociąć je na drobne igiełki. Z czasem sencha poddawana była dalszemu udoskonalaniu i tak w 1938 roku  znajomy Baisao, Nagatani Soen opracował tzw. metodę Uji cha (przy okazji: Uji to światowej sławy japońskie miasto słynące z uprawy herbaty), która jest sosowana do dziś. Najlepsze liście herbaty poddawane są działaniu pary, następnie zwijane, rolowane, formowane i suszone. Nowo odkryta herbata w pierwszej połowie XVIII wieku rzuciła wyzwanie ówczesnemu rynkowi herbaty pitej głównie przez japońską elitę podczas różnych ceremonii. Sencha zyskała wielką popularność – powstała nawet etykieta jej picia zwana  senchado, czyli „sztuka delektowania się senchą”.

Jak powstaje dzisiejsza sencha ?

Pierwsze plony senchy, które zbiera się w kwietniu, są delikatne, łagodne i mają bardzo jasny kolor. Zebrane liście poddaje się obróbce gorącą parą, następnie są one przedmuchiwane gorącym powietrzem, suszone i rolowane. Cały proces przeprowadza się bardzo szybko i sprawnie, by liście nie zdążyły sfermentować. Wysuszone liście senchy są mocno sprasowane i mają intensywny, zielony kolor (po zaparzeniu uzyskujemy napar o kolorze żółto-seledynowym). 

Herbata Sencha imbir-cytryna to połączenie herbaty z imbirem, trawą cytrynową i skórką z cytryny. Całość tworzy interesującą i prozdrowotną kompozycję. Herbata pochodzi z prowincji Zhejiang, z ogrodów Jiufeng.

Dowiedz się więcej...

To co, idziemy w góry?

2022-12-15

To co, idziemy w góry?

„W alpinizmie zwyciężyć, to przede wszystkim znaczy przeżyć, a dopiero w dalszej kolejności może być istotne: jaką górę, którą drogą, w jakim czasie i w jakim stylu” – Alek Lwow, polski alpinista [...]

Czytaj więcej

Przewodnik po herbatach

2022-10-31

Przewodnik po herbatach

„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”. A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani poda [...]

Czytaj więcej

Zielona herbata – skarbnica zdrowia

2020-04-27

Zielona herbata – skarbnica zdrowia

Zielona herbata stała się napojem bardzo popularnym i wręcz modnym. Jednak przede wszystkim powinno się ją spożywać ze względu na jej dobroczynne działanie na zdrowie.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (1)

2022-04-13

Bardzo smaczna choć delikatna herbata Aromat jest wyczuwalny ale niezbyt ostry. Poza tym kolor lekko seledynowy . Wspaniała dla oczu, smaku a przede wszystki dla zdrowia

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu