Mąka gryczana z gryki łuskanej 100% - 1 kg

25Mąka gryczana z gryki łuskanej to produkt tradycyjnego rolnictwa: bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych. Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, po którą chętnie sięgają wegetarianie. Oprócz tego, że nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, co jest świetną wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę. Ponadto mąka gryczana jest dobrym źródłem wartościowego białka, ponieważ dostarcza lizyny i argininy - aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie.

Cena brutto 30,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Mąka gryczana z gryki łuskanej 100% - 1 kg Produkt

Mąka gryczana z gryki łuskanej to produkt tradycyjnego rolnictwa: bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych. Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, po którą chętnie sięgają wegetarianie. Oprócz tego, że nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, co jest świetną wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę. Ponadto mąka gryczana jest dobrym źródłem wartościowego białka, ponieważ dostarcza lizyny i argininy - aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie. Jest bogata w magnez, fosfor, wapń, cynk i witaminy z grupy B co ma szczególne znaczenie dla rekonwalescentów. Pomaga w profilaktyce sercowo-naczyniowej, chroni przed wolnymi rodnikami, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapewnia dobrą pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Używa się jej do wypieków chleba, ciast, bułek, wyrobu makaronów, naleśników, ciasteczek itp. Przygotowując ciasto warto dodać do niej niewielką ilość mąki pszennej.

Masa netto: 1 kg.

Dowiedz się więcej...

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu