Żurawina wielkoowocowa – na ratunek układowi moczowemu

Żurawina wielkoowocowa – na ratunek układowi moczowemu

Żurawina wielkoowocowa (inna nazwa to „borówka wielkożurawinowa”, łac. Vaccinium macrocarpon) to lecznicza, wieloletnia, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, do której należy aż 4000 gatunków roślin.

Wrzosowate występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, ich naturalnym siedliskiem są gleby o odczynie kwaśnym. Żurawina wielkoowocowa preferuje gleby bardzo kwaśne (pH 3,2–4,5), przepuszczalne, z dużą zawartością próchnicy. Najlepiej rozwija się na terenach podmokłych, wilgotnych, jednocześnie w miejscach nasłonecznionych.


Rodzimym terenem żurawiny wielkoowocowej są: mokradła, bagna i podmokłe łąki Ameryki Północnej, choć oczywiście dotarła w końcu do Europy, gdzie obecnie jest uprawiana. Jest ceniona ze względu na okazałe, dorodne, wielkie i błyszczące owoce. Przed zbiorem owoców plantacje zalewane są wodą, co ułatwia zbieranie plonów. Średnica owoców dochodzi do 2 cm.


Owoce żurawiny wielkoowocowej do najsmaczniejszych nie należą (są bardzo kwaśne), dlatego nie jada się ich na surowo, za to przerabia się je na np.: galaretki, sos żurawinowy, soki, napoje czy inne przetwory. Na rynku można także spotkać ich postać kapsułkowaną w formie suplementów diety.


Jedne z najstarszych doniesień naukowych dotyczących żurawiny pojawiły się z końcem XVII w., kiedy zauważono, że Indianie z Nowej Anglii wykorzystywali żurawinę w celach leczniczych, kulinarnych, a także ekonomicznych, używając jej jako środka płatniczego. Indianie nazywali tę roślinę sassamanash, z powodzeniem stosując ją w leczeniu ran i zakażeń, w tym infekcji układu moczowego.


Skład fitochemiczny


W owocach żurawiny  znajdują się cenne: antocyjany (peonidyna, delfinidyna, malwidyna), proantocyjanidyny, epikatechiny, flawonoidy (kwercetyna, kemferol), a także błonnik, kwasy: cytrynowy, jabłkowy, benzoesowy, hipurowy, galusowy, witaminy z grupy B, witaminy A, C, sole mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan.


Właściwości lecznicze


Jedną z głównych właściwości żurawiny wielkoowocowej jest działanie antybakteryjne, które wykorzystuje się w zwalczaniu infekcji dróg moczowych. Pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, w szczególności tych, które odpowiedzialne są za wywoływanie infekcji układu moczowego. Leczniczy wpływ na infekcje układu moczowego polega na zdolności żurawiny do zakwaszania moczu, co w rezultacie prowadzi do likwidacji bakterii.


Żurawina wpływa korzystnie na stan dróg moczowych i zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego. Ekstrakty z żurawiny znalazły zastosowanie w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Działają moczopędnie, pomagają przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej.


Ze względu na antyoksydacyjne właściwości żurawiny roślina może być pomocna w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, cywilizacyjnych, takich jak: nowotwory, cukrzyca czy choroby układu krążenia. Żurawina wielkoowocowa ma wielki potencjał leczniczy, może wspierać leczenie miażdżycy.  


Czy wiesz, że…


Żurawina zawdzięcza swą nazwę kwiatom osadzonym na długich szypułkach, przypominającym podobno głowę żurawia.


Opracowanie Agata Majcher









Inne wpisy w tej kategorii

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

2025-04-11

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, gdy tradycyjne potrawy spotykają się z troską o zdrowie. W tym roku proponujemy klasyczne przepisy wzbogacone o naturalne przyprawy, które nie tylko podkre [...]

Czytaj dalej

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

2025-04-07

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

Postanowiłem przypomnieć o dwóch szczególnych roślinach, stanowiących remedium na osłabienie i brak witalności, a są to ashwagandha oraz rhodiola

Czytaj dalej

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej