Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie są popularną mieszanką ziołową, która na stałe zagościła w kuchniach całego świata. Jest stosowana do przyrządzania potraw mięsnych i bezmięsnych, sosów, a także zup. Dodaje smaku i wzbogaca aromat posiłków. Ma też korzystny wpływ na zdrowie. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, a także łagodzącym bóle. Jakie jeszcze właściwości wykazują zioła prowansalskie?   


Zioła wchodzące w skład mieszanki są typowe dla Prowansji, czyli regionu położonego nad Morzem Śródziemnym w południowo-wschodniej Francji. Są to najczęściej: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek i cząber ogrodowy. W wielu mieszankach znajdują się także:  estragon, majeranek oraz lawenda.


Zioła prowansalskie wykorzystuje się zarówno do dań głównych, jak też poszczególnych produktów spożywczych. Znajdują zastosowanie przy przyrządzaniu: sosów, farszów, zup, sałatek warzywnych, jaj, twarogów, potraw mięsnych oraz rybnych, a także pieczywa. Są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które pozostają na diecie bezsolnej.  

Właściwości poszczególnych składników mieszanki wpływają korzystnie i prozdrowotnie na organizm ludzki

Oregano

Oregano to zioło, które nazywane jest „lebiodką pospolitą“ oraz „dzikim majerankiem“. W jej składzie znajdują się witaminy: A, B,6, B9, C, E oraz K. Nie brakuje również cennych minerałów: żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia czy manganu. Zawiera także: luteinę, tymol, eugenol, flawonoidy, kwas rozmarynowy, a także kwasy fenolowe.


Oregano dzięki swoim składnikom pomaga zapobiegać stresowi oksydacyjnemu zwalczając wolne rodniki. Poprawia działanie układu immunologicznego. Skutecznie zwalcza wirusy i dlatego warto spożywać to ziele przy przeziębieniu i grypie. Wpływa też na lepszą pracę mózgu, korzystnie działa na układ trawienny, a także może zapobiegać anemii.    

Rozmaryn

Rozmaryn zawiera wiatminy: A, B6, a także C. W jego składzie znajdują się cenne dla zdrowia biopierwiastki: selen, żelazo, cynk, wapń, mangan oraz magnez. Nie brakuje również innych ważnych związków, takich jak: olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, triterpeny, garbniki, difenole, karnozol, rosmanol, kamfora, kwas karnozowy i metylokarnat. Spożywanie rozmarynu bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest on zalecany przy dolegliwościach i chorobach przewodu pokarmowego. Ponadto wykazuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Wyniki badań naukowych potwierdziły też jego działanie przeciwnowotworowe.    

Bazylia

Bazylia zawiera witaminy: A, B6, B9, C oraz E. Wśród biopierwiastków warto wyróżnić: żelazo, potas, magnez, wapń, a także fosfor. Ważne związki, które decydują o korzystnym działaniu na organizm, to: flawonoidy, eugenol, saponiny, cyneol oraz garbniki.
Bazylia może być stosowana jako zamiennik soli. Bardzo korzystnie wpływa na układ trawienny, zapobiegając jego zaburzeniom. Jest skutecznym środkiem zabezpieczającym przed wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie. Poprawia funkcjonowanie serca. 

Tymianek

Tymianek zawiera duże ilości witaminy C, a także tych z grupy B. Są też biopierwiastki, takie jak: żelazo, selen, mangan, potas, magnez oraz wapń. W składzie ziela występuje także olejek eteryczny. Tymianek wpływa na lepszą odporność, poprawia funkcjonowanie tarczycy, korzystnie działa na: serce, mózg i układ nerwowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, zwalcza bakterie i pomaga w łagodzeniu dolegliwości w przypadku wystąpienia biegunek i zaparć. Wpływa na efektywniejsze gojenie ran. 

Cząber ogrodowy

Na lecznicze właściwości cząbru wpływają jego składniki – witaminy: A, B1, B3, B6, B12, C, a także D. Wśród biopierwiastków są: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Nie brakuje również błonnika pokarmowego oraz takich związków jak: tymol, karwakrol, p-cymol, garbniki, żywice i flawonoidy.    


Cząber ogrodowy może obniżać poziom ,,złego" cholesterolu LDL, a podwyższać ,,dobrego" HDL. Stosuje się go jako środek wykrztuśny oraz moczopędny.  Dzięki swoim składnikom może hamować rozwój szkodliwych dla organizmu bakterii i wpływa na pobudzanie soków trawiennych.

Estragon

Estragon określany też jako ,,wężowe ziele" zawiera witaminę A oraz C. O jego walorach zdrowotnych decydują biopierwiastki: wapń, cynk, mangan, potas, żelazo, miedź i magnez. W składzie tego ziela występują również takie związki jak: metyloeugenol, peroksydaza, estragol, terpinolen, flawonoidy, kumaryny, seskwiterpenoidy, a także kwasy fenolowe.  


Estragon ze względu na swój aromat wykorzystywany jest w aromaterapii. Wpływa na lepsze trawienie. Zalecany jest jako środek na bezsenność. Przyspiesza gojenie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Majeranek

Majeranek nazywany też „lebiodką“ zawiera witaminy: A, B1, B2, a także C. Jest bogatym źródłem biopierwiastków. W jego składzie znajdują się: żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk, magnez, a także wapń. Występuje też wiele cennych związków, takich jak: flawonoidy, gorycze, garbniki, linalol, kamfora, terpinole, a także związki fenolowe.


Majeranek ma właściwości: antyutleniające, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Jest zalecany przy wrzodach żołądka, gdyż łagodzi dolegliwości związane z tą chorobą. Dobrze też sprawdza się na kaszel. Korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy.      

Lawenda

W skład lawendy wchodzą: flawonoidy, fitosterole, garbniki, kumaryny, kwasy fenolowe, antocyjany, a także cukry. Najważniejszym składnikiem rośliny jest olejek eteryczny, który zawiera: octan linalolu, geraniol, pinen, ocymeny, borneol oraz cyneol.


Lawenda hamuje bóle brzucha. Jest skutecznym środkiem na skurcze mięśni gładkich, kolki jelitowe, a także wzdęcia. Działa uspokajająco, koi nerwy i pozwala na odprężenie. Pomaga przy infekcjach układu oddechowego.  


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej