Ziemniak – cudowna bulwa

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukurydzy i ryżu) pod względem ilości spożycia. Nie inaczej jest na naszym kontynencie i w kraju, ziemniak (oficjalna nazwa to: psianka ziemniak (Solanum tuberosum L.) jest podstawą polskiej kuchni, wyprzedzając nawet ryż. To jedne z najzdrowszych warzyw – bogate w składniki mineralne i witaminy. Przez niektórych ziemniak jest demonizowany jako niezwykle tuczący, co jest oczywistą nieprawdą. Tuczą bowiem zazwyczaj potrawy podawane wraz z kartoflami, ale nie one same. Mogą być dodatkiem do posiłków, ale też odpowiednio przyrządzone same stanowią smaczne i pożywne, a przede wszystkim zdrowe danie.

Trochę historii

Przyjmuje się, że pierwsi uprawiali ziemniaki Inkowie około 8 tysięcy lat temu. To właśnie w Ameryce Południowej – dokładnie na obszarze dzisiejszego Peru i Chile – odkryto ślady pierwszych upraw tego cudownego warzywa. Za sprawą Hiszpanów, którzy podbili wspomniane kraje, ziemniaki pojawiły się w Europie w XVI wieku. Początkowo Europejczycy z rezerwą podchodzili do bulw, ale z czasem zagościły na stołach. Karmiono też nimi zwierzęta. Początek XVIII wieku to okres rozpowszechniania się upraw – od Niderlandów po całą Europę. Ziemniak stał się w okresach masowego głodu głównym pokarmem. W Polsce prawdziwy rozkwit uprawy kartofli miał miejsce w połowie XVIII wieku za panowania króla Augusta III Sasa. Z czasem z ziemniaków zaczęto produkować skrobię oraz alkohol, co jeszcze spotęgowało rozkwit produkcji tej rośliny. Wspominali o niej nawet w swych dziełach wybitni poeci, chociażby Adam Mickiewicz. Dziś nie wyobrażamy sobie stołu bez: ziemniaków, frytek, klusek śląskich czy placków ziemniaczanych.

Walory prozdrowotne

Na początku należy obalić fałszywy stereotyp o tym, że ziemniaki jakoby tuczą – nic bardziej mylnego. Są one niskokaloryczne (jeden ugotowany kartofel ma około 50 kcal). Posiłek jest natomiast wówczas wysokokaloryczny, gdy do ziemniaków dodajemy zawiesiste sosy, tłuszcze i mięsa. Niestety często w ten niekorzystny sposób łączone są te składniki dania obiadowego, stąd ten niekorzystny osąd na temat kartofli.

Pyry (ziemniaki w gwarze poznańskiej) bogate są w: potas, magnes, żelazo, fosfor, cynk, miedź i mangan. Szczególnie potas wpływa korzystnie na pracę: serca, nerek, obniża też ciśnienie tętnicze krwi. Ziemniaki z uwagi na wysoką zawartość żelaza zalecane są w szczególności weganom i wegetarianom, którzy nie pozyskują tego związku z mięsa.

Średniej wielkości ziemniak zawiera też około 15 mg witaminy C, ale nie tylko, ma też witaminy: B1, B5, B6 i PP. Natomiast bogactwo błonnika wspomaga procesy trawienia i chroni jelita.
Bulwy to także cenne źródło skrobi, która jest węglowodanem złożonym, a dzięki obecności błonnika rozkłada się w organizmie na glukozę bardzo powoli. Sam błonnik wspomaga procesy trawienne i chroni jelita.

Dzięki wspomnianym walorom po zjedzeniu ziemniaka długi czas mamy energię, odczuwamy sytość i nie jesteśmy skłonni do jakże niekorzystnego podjadania.

Jak przygotować ziemniaki do spożycia

To szczególne warzywo należy właściwie przetworzyć, aby obalić wspomniany wyżej mit oraz wydobyć z niego jak najwięcej właściwości.

Przede wszystkim ziemniaki najlepiej gotować w łupinach, czyli mundurkach. Zachowają wówczas najwięcej wartości odżywczych. Wiele z nich niestety tracimy, obierając je przed gotowaniem. Gdy jednak chcemy pozbyć się skórki, to najlepiej wrzucić je do gotującej się już wody, dodając trochę soli. Wówczas szybciej się ugotują i nie utracą aż tak znacznie swoich walorów. Gotujemy je na średnim ogniu wybierając mniej więcej bulwy podobnej wielkości – chodzi o równomierne ich ugotowanie.

Obranych ziemniaków nie należy też długo przechowywać w zimnej wodzie. Najlepiej obrać je bezpośrednio przed gotowaniem (maksymalnie 10 minut). Długo zalane zimną wodą również tracą na wartości odżywczej. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się pod skórką, więc należy obierać je możliwie bardzo cienko, a najlepiej w ogóle.

Ugotowane ziemniaki, których nie zamierzamy od razu spożywać, a mają służyć do przygotowania: placków, sałatek, klusek czy farszu do pierogów, należy dokładnie schłodzić. Najlepiej nawet ugotować dzień wcześniej i na noc przechować w lodówce. Po pierwsze, będą miały kleistą konsystencję, co ułatwi przygotowanie wspomnianych potraw. Po drugie, będą zdrowsze. Otóż podczas schładzania skrobia przetwarza się w tzw. skrobię oporną, która w znacznie mniejszym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. Jak nie trudno się domyślić, ten sposób przygotowania kartofli jest w szczególności zalecany diabetykom.

Na koniec cenna uwaga. Nie wylewajmy do zlewu wody po gotowaniu obranych ziemniaków. Zawiera ona bowiem cenne składniki uzyskane z tych warzyw. Można ją wykorzystać do przygotowania zup czy sosów, a schłodzoną – wypić. Pomaga ona w leczeniu kamicy nerkowej.

Poczciwy i zdrowy ziemniak może posłużyć nam jako dodatek do dań, ale również może stanowić bazę do mnóstwa pysznych i zdrowych potraw – osobiście uwielbiam chrupiące placki ziemniaczane.

Smacznego!  

Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej