Żelazo

Żelazo

Żelazo stanowi około 1/3 masy Ziemi, jest drugim po tlenie pierwiastkiem o największym udziale w jej składzie chemicznym, a jednak w skorupie ziemskiej znajduje się on dopiero na czwartym miejscu (zaraz po tlenie, krzemie i aluminium) na liście najczęściej występujących pierwiastków. 

Całkowita zawartość żelaza w organizmie człowieka o masie 70 kg wynosi przeciętnie 4,2 g. Większość tego pierwiastka znajduje się w hemoglobinie (ok. 60 proc.), 25 proc. w wątrobie, śledzionie, szpiku kostnym, reszta zaś w mioglobinie i enzymach. Żelazo jest dość reaktywnym metalem, który łatwo łączy się z tlenem i wodą, tworząc tlenki oraz wodorotlenki. Jednym z najbardziej znanych i charakterystycznych jest czerwonobrązowy uwodniony tlenek żelaza, czyli rdza.

Funkcje żelaza

Żelazo to bardzo ważny biopierwiastek, od którego obecności zależy wiele reakcji zachodzących komórkach żywych organizmów. 

Odgrywa ważną rolę w magazynowaniu i transporcie tlenu w wielu reakcjach oksydacyjnych i redukcyjnych w organizmie. 

U ludzi i zwierząt zapewnia syntezę DNA, a u roślin – fotosyntezę. 

Jest kluczowym składnikiem hemoglobiny – białka obecnego w erytrocytach odpowiedzialnego za transport tlenu z płuc do tkanek organizmu oraz mioglobiny obecnej w mięśniach, umożliwiającej transport i krótkotrwałe magazynowanie tlenu w komórkach mięśniowych.

Żelazo – będąc częścią enzymów – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. 

Żelazo odgrywa ważną rolę w produkcji energii oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych, prostaglandyn, steroidów czy niektórych witamin.

Odpowiada także za prawidłowy wzrost, rozwój neurologiczny oraz syntezę niektórych hormonów. 

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Niedobór żelaza jest najczęściej występującym zaburzeniem – powstałym w wyniku odżywiania – na świecie i jedynym, który w znacznym stopniu dotyka krajów wysokorozwiniętych. Niedobór przeważnie wynika z niskiej zawartości przyswajalnego żelaza w pożywieniu lub z zaburzeń w procesie jego wchłaniania. Znaczny niedobór żelaza może prowadzić do krwawień, przewlekłych stanów zapalnych, infekcji, anemii, a nawet chorób nowotworowych. 

Niedobór miedzi obniża poziom enzymów miedziozależnych, co w konsekwencji wpływa na rozwój m.in. anemii, zatem choroba ta wynika nie tylko z niedoboru żelaza.

Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje u dzieci, nastolatków, kobiet w ciąży, karmiących piersią, dawców krwi, podczas menstruacji, u osób niedożywionych lub na dietach. A także w przypadku następujących chorób lub schorzeń: utajonych krwawień z przewodu pokarmowego (np. wrzody, hemoroidy, rak okrężnicy żylaki przełyku), przewlekłych stanów zapalnych, nowotworów z wysokim zapotrzebowaniem na żelazo, zapalenia żołądka, chorób jelit, niedokrwistości nerkowej, celiakii.

Objawy niedoboru

Do najczęstszych objawów niedoboru żelaza należą:

  • zmęczenie,
  • utrata apetytu
  • wrażliwość na zimno,
  • szybki oddech po wysiłku,
  • obniżenie koncentracji i sprawności fizycznej,
  • bladość i szorstkość skóry,
  • łamliwość włosów i paznokci,
  • obniżenie odporności,
  • zaburzenia rytmu serca, palpitacje,
  • zawroty głowy,
  • niedokrwistość niedobarwliwa,
  • pęknięcia skóry wokół ust, zapalenie języka, utrudnienie połykania.

Źródła żelaza w pokarmie – żelazo hemowe i niehemowe

Żelazo w pokarmach występuje w dwóch postaciach: hemowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (w produktach pochodzenia roślinnego). 

Źródłem żelaza hemowego jest mięso zwierzęce, natomiast żelaza niehemowego dostarczają żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, zielone warzywa lub suszone owoce i warzywa.

Żelazo zawarte w mięsie (hemowe) uznawane jest za najlepiej przyswajalne i wchłania się do 20 proc. (dla porównania żelazo niehemowe z roślin przyswaja się w mniejszym stopniu, od 1–5 proc.). Ale tu uwaga: żelazo w mięsie związane w hem jest tylko w 40 proc., pozostałe 60 proc. to postać niehemowa, tak jak w przypadku roślin. Jednak istnieje sposób na zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowego pochodzenia roślinnego – zaleca się mądre komponowanie posiłków. Na przykład żelazo lepiej się przyswoi, jeśli dodamy do dania produkt spożywczy bogaty w witaminę C, kwas foliowy lub aminokwasy – histydynę, metioninę czy lizynę oraz miedź i cynk. 

Ważne

Najbardziej miarodajnym wskaźnikiem niedoboru żelaza jest poziom ferrytyny w surowicy krwi, gdyż to właśnie ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo w organizmie, a jej stężenie obrazuje stan zapasów tego pierwiastka w ustroju. Stężenie ferrytyny maleje już w początkowym stadium niedoboru żelaza.


Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014

Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj dalej

Sekret odporności w trzech witaminach

2024-12-10

Sekret odporności w trzech witaminach

Cały sekret odporności koncentruje się w zasadzie na trzech witaminach: C, D3 oraz K2 – i to o nich właśnie chciałbym Państwu wspomnieć.

Czytaj dalej

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

2024-12-04

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

Długotrwały niedobór snu może przyczyniać się do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak obniżona odporność, nadciśnienie czy zaburzenia nastroju. Na szczęście istnieje rozwiązanie! Sprawdź.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej